elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

11 Jan 2021 - novosti - Evropski energetski sistem izbegao potpuno pomračenje

CELA Evropa je "za dlaku" izbegla opšte pomračenje i pad elektroenergetskog sistema. Sve je kažu, počelo u Rumuniji.

Istovremeno, u mraku je ostao Pakistan! Nije utvrđena eventualna uzročno-posledična veza, ali je jasno da stabilnost strujnog sistema na Starom kontinentu, pa i daleko šire, visi "o koncu".

Zvanično, incident se u petak po podne dogodio "na Istoku Evrope", što je izazvalo nagli pad frekvencije u evropskom sistemu napajanja. Ispostavilo se da se radi o severozapadnom delu Rumunije koji je ostao bez struje oko sat i po. Istovremeno je u celoj zemlji znatno smanjen napon. U nekim mestima je iznosio svega 90 volti.

Evropsko udruženje strujnih mreža je saopštilo da je frekvencija opala za 250 miliherca ispod minimuma od 50 herca neophodnih za normalno funkcionisanje. U petak po podne je iznosila 49,745. Pokrenuta je istraga da se utvrdi zašto se to dogodilo.

U kratkom roku, mreža je, na sreću, stabilizovana. To je rešeno programiranim smanjenjem potrošnje. Zemlje su pribegle planu B, da bi spasle sistem. U Francuskoj je, na primer, aktivirana posebna klauzula na osnovu koje je 16 velikih industrijskih potrošača pristalo, po ranijem načelnom dogovoru, da se na kratko i naglo iskuljuče iz napajanja.

Ovaj princip podrazumeva privremeno isključivanje potrošača preko 25 megavata, kojima to ne ugrožava funkcionisanje, a ponekad je dovoljno i svega nekoliko sekundi da bi se ceo evropski sistem stabilizovao.

Ovo nije prvi put da se evropska mreža, lančanom reakcijom, nađe na ivici katastrofe.

Prošle godine, gotovo istog dana, takođe je došlo do iznenadnog pada frekvencije.

Utvrđeno je da se to dogodilo zbog problema na interkonekciji između Austrije i Nemačke.

I tada je u pomoć priskočila Francuska, koja je primenila isti sistem, i iz mreže isključila, na dobrovoljnoj bazi, 22 velika industrijska potrošača, između 20 i 45 minuta.

To nije bilo dovoljno, pa je smanjen i napon za pet odsto u domaćinstvima, uz objašnjenje da se to "gotovo i ne oseća, jer sijalice svetle tek malo slabije, a telefoni se nešto sporije pune".

Evropska mreže je, tako, spasena i proteklog vikenda. Ali sistem je, zato, u subotu, pao u - Pakistanu! Bez struje su bili čitavi gradovi, uključujući i prestonicu Islamabad. Bez napajanja su ostale državne institucije, aerodromi, bolnice...

U pomoć su pritekli generatori. Nestanci struje u ovoj zemlji su česti, ali ovo je bio "megablekaut". Pakistanski ministar energije Ajub Kan je poručio da je razlog za ovu havariju iznenadni pad frekvencije, sa 50 herca na nulu! Struja se od juče ujutro u ovoj zemlji progresivno vraćala u domove.
VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

31 Jan 2021 ems
Drugo obaveštenje ENTSO-E o razdvajanju sistema u sinhronoj oblasti Kontinentalna Evrope
29 Jan 2021 dw
Hrvatska zamalo Evropu ostavila u mraku
11 Jan 2021 novosti
Evropski energetski sistem izbegao potpuno pomračenje
11 Sep 2008 biznis
POČELA GRADNJA DALEKOVODA PODGORICA-TIRANA