elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

21 Okt 2020 - energetikanet - Počela je realizacija HES Kosinj-Senj

Hrvatska elektroprivreda ove je godine pokrenula realizaciju druge faze hidroenergetskog sustava Senj, koja se sastoji od dva segmenta; gradnje Hidroenergetskog sustava Kosinj i Hidroelektrane Senj 2, ukupne snage 412 MW.

U maju je započela gradnja ceste od naselja Studenci do postojeće hidroelektrane Sklope, a do sada je probijeno otprilike pola od osam km trase. Kad se omogući pristuo HE Sklope za potrebe akumulacije potopit će se postojeća cesta od Kosinjskog mosta do elektrane. Ovaj je mjesec otvoreno drugo gradilište, gradnja stambene zgrade u Perušiću s 28 stanova za socijalno ugrožene stanovnike bez imovine koji će zbog potapanja ostati bez nekretnina u kojima žive. U tijeku je postupak javne nabave za gradnju prvog hidroetehničkog objekta u sklopu HES Kosinj, tunela i kanala Bakovac - Lika a s HOPS-om je potpisan predugovor o priključenju buduće elektrane na mrežu.

Stari projekt

Razvoj projekta uz prekide traje već više desetljeća, a tek je aktualna uprava HEP-a donijela investicijske odluke za oba segmenta projekta i započela investiciju. Dobivena su pozitivna rješenja o prihvatljivosti oba zahvata za okoliš i ekološku mrežu, ishođene lokacijske dozvole, i to 2019. za HES Kosinj te 2020. godine za HE Senj 2, kažu u HEP-u.

Unatoč skepsi mještana, čelni ljudi HEP-a kažu da sada nema nazad. Projekt koji uključuje gradnju dvaju velikih objekata, hidroenergetskog sustava Kosinj i Hidroelektrane Senj 2, tunela, novih cesta, koji uključuje potapanje sela, isplatu odštete svim mještanima, gradnju stambene zgrade, ali i zbrinjavanje svih kulturnih i drugih dobara s područja koje se planira potopiti, lokalnih crkvi i čak pet groblja, više ne može stati, donosi Večernji list.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

21 Okt 2020 energetikanet
Počela je realizacija HES Kosinj-Senj
14 Sep 2020 mondo
Proradila najveća solarna elektrana u Hrvatskoj
14 Sep 2020 energetikanet
U Sloveniji se gradi baterija kapaciteta 5 MW
23 Avg 2020 energetikanet
Hrvatska prešla 1 GW iz poticanih obnovljivih izvora
2 Avg 2020 novosti
GRADE KRŠKO 2
31 Maj 2020 energetikanet
HEP namjerava graditi novu vjetroelektranu
24 Maj 2020 energetikanet
Hrvatska sve bolja u energetskoj tranziciji
11 Apr 2020 seebiz
GEN-I Hrvatska snižava cijene za 15%
25 Nov 2019 balkangreen
ERS i EPHZHB ugovorili nastavak saradnje