elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

29 Jun 2020 - analitika - CG: Geološko istraživački radovi za vjetroelektranu Gvozd

Elektroprivreda Crne Gore je tokom 2018. godine pokrenula novi investicioni ciklus koji predviđa diversifikaciju proizvodnje električne energije, koja će prvenstveno biti bazirana na upotrebi alternativih tehnologija obnovljivih izvora energije, prije svega sunca i vjetra. U tom kontekstu, 6. septembra 2019. godine potpisan je Ugovor o zajedničkom razvoju projekta vjetroelektrane GVOZD između Elektroprivrede Crne Gore i austrijskog IVICOM-a.

U projekat izgradne vjetroparka na Krnovu EPCG će investirati 60 miliona eura.

'Na krnovskoj visoravni, na lokaciji buduće VE Gvozd, u toku su istražni geološki radovi koji će projektantu osigurati kvalitetne podloge za izradu tehničke dokumentacije. Nakon završetka geoloških istražnih radova, a na osnovu izrađenog idejnog projekta stvoriće se tehnički uslovi za dobijanje građevinske dozvole. Po završetku izrade projekta i dobijanja građevinske dozvole, očekuje se da radovi na izgradnji vjetroelektrane počnu tokom 2021. godine, sa predviđenim rokom izgradnje od 18 mjeseci.', naglasio je Ivan Mrvaljević, izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inžinjering.

VE Gvozd imaće ukupnu instalisanu snagu od 54,6 MW a očekivana godišnja proizvodnja je oko 150 GWh. Projekat predviđa faznu izgradnju i puštanje u rad 13 vjetroagregata, transformatorske stanice 110/33 kV Gvozd na projektnoj lokaciji, rekonstrukciju transformatorskih stanica Krnovo i Nikšić kao i izgradnju 2 jednostruka dalekovoda dužine 3 i 14 km.

Za potrebe buduće vjetroelektrane predviđa se izgradnja saobraćajne infrastrukture, odnosno rekonstrukcija postojećih puteva i izgradnja novih puteva, s ciljem povezivanja pojedinih vjetroagregata.

Pregovori o finansiranju projekta vrijednog preko 60 miliona eura sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj su u toku. Svi tenderi za nabavku glavne opreme za vjetropark uključujući tender za nabavku samih vjetroagregata, izvođenje građevinskih radova, priključenja na prenosnu mrežu i ostale infrastrukture biće sprovedeni u skladu sa pravilima EBRD-a.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

31 Jul 2020 b92
RS gradi prvi vetropark: Investicija od 66 miliona evra
24 Jun 2020 b92
Vetropark u Hercegovini napreduje punom parom
1 Mar 2020 b92
CG: Domaća proizvodnja podmirila 97 odsto potreba
8 Jan 2020 blic
ERS: ODLIČNI REZULTATI
17 Jun 2019 novosti
Izgradnja prve VE u Republici Srpskoj
30 Maj 2019 novosti
NE ODUSTAJU OD HE NA MORAČI
13 Feb 2019 b92
RS ukida subvencije za izgradnju mHE
11 Okt 2017 blic
RS: Opet poskupljuje struja u Srpskoj
9 Okt 2017 b92
Velika šteta: Vetroelektrana poput papira