ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti svet:

 

VESTI SVET

     

    NAZAD  
Zbogom Rusiji: Više ne zavisimo od vas   9 Jul 2018 - b92

Najnovije vesti svet :

9 Jul 2018 Preokret u industriji rasvete
9 Jul 2018 Zbogom Rusiji: Više ne zavisimo od vas
9 Jul 2018 Azerbejdžan pogođen velikim prekidom struje
27 Jun 2018 Polovina celokupne energije dolaziće iz OIE do2050
31 Maj 2018 Električna vozila će povećati zagađenje vazduha
31 Maj 2018 Umjetna inteligencija za održavanje mreže
18 Maj 2018 Tesline baterije snabdevaju ceo grad u Belgiji

 

Povezane vesti :

24 Jan 2010 Zlatna eolska energija


Lideri tri male baltičke države i Poljska potpisale su dugo očekivani sporazum o priključivanju njihovih elektromreža na mrežu Evropske unije 2025. godine. Time će, kako navodi agencija Rojters, biti okončana njihova zavisnost od Rusije. Estonija, Letonija i Litvanija, koje su nekada bile pod patronatom Moskve, a od 2004. su članice Evropske unije i NATO-a, priključenost na rusku elektromrežu vide kao pretnju njihovoj nacionalnoj bezbednosti. Rusija, na koju se trenutno oslanjaju tri baltičke države u snabdevanju električnom energijom, nikada tim zemljama nije isključila struju niti je pretila da će to učiniti, dodaje britanska agencija.

Sporazum, u čiju je kopiju Rojters imao uvid, biće potpisan sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, na marginama samita lidera EU u Briselu.

S ovim sporazumom se stavlja tačka na višegodišnja trvenja između tri zemlje o tome na koji način da najbolje povežu svoju elektroenergetsku mrežu sa mrežom njihovih partnera na Zapadu i otvara se put za dodelu jedne milijarde evra iz fondova EU za realizaciju ovog projekta.

"Radili smo devet godina kako bismo došli do ovog sporazuma", izjavila je danas predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte za nacionalnu tv.

"Ovo je poslednji lanac koji nam je vezivao noge i sprečavao nas da budemo stvarno energetski nezavisni. To sredstvo ucene, koje je korišćeno za kupovinu naših političara i mešanje u našu politiku, više neće postojati", rekla je ona.

Prema sporazumu, tri države bi trebalo da koriste postojeću kopnenu LitPol konekciju između Litvanije i Poljske, kao i novi visokonaponski direktni strujni kabl koji bi išao ispod Baltičkog mora, zaobilazeći teritorijalne vode ruske enklave Kalinjingrad.

Ovaj projekat, koji treba da bude potvrđen do avgusta, koštao bi oko 560 miliona evra, naveo je jedan diplomatski izvor.

Brisel treba da pregovara sa Moskvom o tome kako da se očuva snabdevanje strujom Kalinjingrada, koji je trenutno preko baltičkih država vezan na rusku kopnenu elektromrežu.
 
Web Analytics