ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti svet:

 

VESTI SVET

     

    NAZAD  
Nuklearna fuzija – budućnost energije   19 Mar 2019 - politika

Najnovije vesti svet :

15 Okt 2018 Napunjeno gorivo prve plutajuće NE
15 Okt 2018 Obljetnica tragedije u energetici
20 Sep 2018 Ranjivost elektroenergetskog sustava na hakere
20 Sep 2018 Nova bjeloruska NE uskoro u pogonu
10 Sep 2018 Puštena u pogon najveća pomorska VE
20 Avg 2018 Auto-gigant kupuje struju od vetroparka
30 Jul 2018 Strah od kineskih apetita

 

Povezane vesti :

15 Okt 2018 Napunjeno gorivo prve plutajuće NE
20 Sep 2018 Nova bjeloruska NE uskoro u pogonu
23 Apr 2018 Ruska plutajuća nuklearka
23 Apr 2018 Navršavaju se 32 godine od Černobila
7 Apr 2018 Energetsku strategija Španije
26 Mar 2018 Udvostručen porast potražnje za energijom
19 Mar 2019 Nuklearna fuzija – budućnost energije
15 Mar 2018 Restruktuiranje nemačke energetike
19 Jan 2018 Geomagnetna oluja
20 Nov 2017 Najmanje 15 država ukida ugalj u proizvodnji struj
2 Nov 2017 Rusija razvija nove reaktore
18 Okt 2017 Članiovi Grinpisa upali u nuklearku
7 Avg 2017 Španija zatvara najstariju nuklearnu centralu
20 Jun 2017 Ugašen požar na nuklearnom reaktoru kod Liona
14 Jun 2017 Ceo Kijev je ostao BEZ STRUJE

Sjedinjene Američke Države planiraju da za samo 15 godina počnu proizvodnju neograničene količine ekološke energije, koja neće biti škodljiva za prirodu i čoveka. Novi vid energije prekinuće čovekovu potrebu za skupim fosilnim gorivima i pozitivno će se odraziti i na klimatske promene, prenosi „Njujork post”.

Ma koliko da ova izjava deluje neverovatno, nije nemoguće da se taj cilj i ostvari. Plan poznatog Tehničkog instituta u Masačusetsu (MIT) jeste da pokrene saradnju sa kompanijom „Komonvelt fuzioni sistemi” da bi lakše i brže došli do novih naučnih otkrića.

MIT je najavio da su dosadašnjim istraživanjima došli na korak do pronalaska upotrebljive nuklearne fuzije, ali da je za završetak istraživanja potrebno oko 15 godina.

Stvaranje nuklearne fuzije veoma je skup laboratorijski eksperiment koji zahteva upotrebu mnogo više energije nego što se dobije. Mada naučnici veruju da postoji način kako da taj problem uspešno reše. Novim vidom eksperimenata naučnici planiraju da nuklearnu fuziju stvore upotrebom moderne klase superprovodnika otpornih na visoke temperature i malih veoma jakih magneta. Oni se nadaju da će tako moći da prvi put stvore više energije nego što je uloženo.

Za nuklearnu fuziju smatra se da je „majka” svih energija jer se njenom upotrebom, teoretski, može dobiti neograničeno nove energije bez neželjenih efekata. Nema ispuštanja ugljen-dioksida u atmosferu, kao što je to slučaj kod korišćenja fosilnih goriva, niti stvaranja radioaktivnog otpada u nuklearnim centralama tokom stvaranja nuklearne fisije. Nuklearnom fisijom cepa se jezgro atoma i tako se stvara velika energija, ali nastaje i nuklearni radioaktivni otpad, dok nuklearnom fuzijom jezgra atoma formiraju novo jezgro čime oslobađaju fuzionu energiju, bez opasnosti od zagađenja prirode.

Fuzija je suprotnost od fisije, umesto cepanja atoma na delove, ona skuplja atome, kao što je vodonik i spaja ih, oslobađajući helijum i veliku količinu energije.

Međutim, problem je što stvara i veliku količinu toplote, koja je vrelija od središta sunca, tako da sadašnji reaktori iz nuklearnih centrala ne bi mogli da se koriste za stvaranje fuzije jer bi bili stopljeni od vreline.

Naučnici su delimično uspeli da reše taj problem. Moguće rešenje jeste novi tip superprovodnika koji proizvodi malo ali veoma jako magnetno polje, što će možda biti i ključ za uspešno stvaranje reaktora za nuklearnu fuziju. Magneti će formirati polje koje će držati fuziju u centru reaktora i onemogućavati joj da bilo šta dotakne, čime bi bio rešen problem.

Ranije je bilo potrebno mnogo energije za napajanje magneta, ali novi magneti su znatno manji i troše manje energije. Time se polako stiču uslovi za proizvodnju više energije nego što je uloženo.

MIT je dosad obezbedio 50 miliona dolara od italijanske energetske kompanije „Eni”, koje će uložiti u pravljenje reaktora. Pretpostavka je da će ovim eksperimentom moći da proizvedu dovoljno energije da njom snabdeju omanji grad.

Marija Zuber, potpredsednik sektora za istraživanje MIT-a, istakla je da je danas u srcu svake vesti velika ideja, plan da se postigne pozitivna energija za stvaranje fuzije. Ona tvrdi da će, ako uspeju u nameri, današnji vid stvaranja energije biti transformisan iz temelja.

Ipak, ima i onih koji nisu toliki optimisti. Hauard Vilson sa Univerziteta Jork kaže da je najuzbudljiviji deo tokom nuklearne fuzije stvaranje jakog magnetnog polja, i da se, što je jače magnetno polje, tim lakše izvlači energija. Ali je izrazio bojazan da će MIT-u biti možda potrebno znatno više vremena od planiranih 15 godina da dođe do cilja.

 
Web Analytics