ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti svet:

 

VESTI SVET

     

    NAZAD  
Članiovi Grinpisa upali u nuklearku   18 Okt 2017 - sputnjik

Najnovije vesti svet :

19 Feb 2018 Šest država EU ima mjere za osiguranje sigurnosti
8 Feb 2018 Sve više odobalnih vjetroelektrana u Evropi
29 Jan 2018 Više od pola EU-a kasni s ciljevima za OIE
19 Jan 2018 Geomagnetna oluja
5 Jan 2018 Projekat veka: Kablovi u istoriju, struja s ostrva
5 Jan 2018 Njihovi vozovi idu na ekološku struju
2 Jan 2018 Portoriko i dalje bez struje

 

Povezane vesti :

19 Jan 2018 Geomagnetna oluja
20 Nov 2017 Najmanje 15 država ukida ugalj u proizvodnji struj
2 Nov 2017 Rusija razvija nove reaktore
18 Okt 2017 Članiovi Grinpisa upali u nuklearku
7 Avg 2017 Španija zatvara najstariju nuklearnu centralu
20 Jun 2017 Ugašen požar na nuklearnom reaktoru kod Liona
14 Jun 2017 Ceo Kijev je ostao BEZ STRUJE
22 Maj 2017 Švajcarci na referendumu „presudili“ nuklearkama
11 Apr 2017 Francuzi opet izbegli, Nemci besni zbog NE
2 Mar 2017 S radom započeo najsnažniji ruski reaktor
13 Feb 2017 Radijacija u Fukušimi "ubila" robota
10 Feb 2017 Eksplozija u nuklearnoj elektrani u Francuskoj
9 Feb 2017 Vreme uglja još nije prošlo
16 Jan 2017 Bez uglja se ne može
12 Jan 2017 UAE planiraju ogromna ulaganja u OIE

„Grinpis“ je na nuklearnoj elektrani u Lotaringiji napravio vatromet. Aktivisti te organizacije su neopaženo ušli u nuklearku Katenom na severoistoku Francuske i tamo postavili, a potom i zapalili vatromet.
Ta akcija je verovatno trebalo da bude potvrda Grinpisovih tvrdnji da je sistem kontrole bezbednosti francuskih i belgijskih nuklearnih elektrana nedovoljno dobar. Taj problem je posebno važan, imajući u vidu stalno tinjajuću pretnju od terorističkih napada. Izveštaj na tu temu organizacija je poslala vlastima Francuske i Belgije ranije ove nedelje. „Grinpis“ je odlučio da ne objavljuje potpunu verziju tog izveštaja, upravo kako u ruke terorista ne bi dospele ključne informacije. Najslabija karika i najranjivije mesto su bazeni gde se privremeno skladišti već upotrebljeno nuklearno gorivo. Zaštita tih bazena nije na zadovoljavajućem niovu.

Stefan Lom, direktor i osnivač francuske asocijacije „Opservatorija nuklearne energije“, smatra da je akcija predstavnika Grinpisa više kao „predstava za publiku“ i da im je cilj da privuku pažnju.

„Naravno da je to odličan pokazatelj koliko su nuklearke nedovoljno dobro obezbeđene. Ali to, nažalost, neće uticati na mišljenja i stavove Vlade i neće je naterati da odustane od nuklearne energije. Podsetiću da su posle 11. septembra specijalne službe Francuske sprovele testiranje. Grupama specijalnih agenata koji su sprovodile taj test nije bio nikakav problem da uđu u nuklearke. Zato je stanovništvu teško da poveruje kada vlasti kažu: Verujete nam, znamo šta radimo, ali ne možemo da vam kažemo šta i tačno radimo.“

U intervjuu za Sputnjik, Lom objašnjava da bazeni gde se čuva radioaktivni otpad, odnosno već upotrebljeno nuklearno gorivo, mogu biti opasniji nego sami reaktori, jer zaštitni korpus tih bazena nije u potpunosti pouzdan.

„I bez obzira što se slične akcije poput ove koju je organizovao Grinpis relativno često dešavaju, zapravo ništa konkretno nije urađeno kako bi ti bazeni bili bolje zaštićeni i kako bi bio onemogućen pristup onima koji nisu zaposleni“, kaže direktor i osnivač francuske asocijacije „Opservatorija nuklearne energije“.

Lom upozorava i na opasnost od bespilotnih i drugih letelica koje bi teroristi mogli da koriste kako bi organizovali napad.

„Pre dve ili tri godine, u Francuskoj su nečije letelice nadletale nekoliko nuklearki. Tada se u medijima zbog toga podigla prašina i Vlada je započela istragu. Ali mi do danas ne znamo čiji su to dronovi bili i ko je sve to organizovao.“

Erik Hulsbos, šef Odeljenja za odnose sa javnošću Federalne agencije za nuklearnu kontrolu Belgije, okarakterisao je izveštaj „Grinpisa“ kao „pogrešan, subjektivno napisan i pun spekulacija“. Za Sputnjik Hulsbos objašnjava da se sve evropske nuklearne elektrane redovno proveravaju takozvanim „stres testovima“, odnosno testovima koji kontrolišu spremnost i mogućnost da se odgovori na različite rizike.

„Možemo da garantujemo da su sve belgijske nuklearne elektrane usvojile i primenile sve neophodne mere kako bi se bezbednost podigla na najviši nivo. Tu ne mislim samo na terorističke napade, već i na eventualni pad aviona, zemljotres, poplavu, požar…“, ističe šef odeljenja za Odnose sa javnošću Federalne agencije za nuklearnu kontrolu Belgije.

Olivije Aper, predsednik Francuskog energetskog saveta i šef Francuskog komiteta u okviru Svetskog energetskog saveta, sa žaljenjem je konstatovao da mediji koji se „slabo razumeju u ta pitanja, pišu na te teme i samo potpiruju strahove kod čitalaca da bi podigli svoje tiraže“.

Za Sputnjik Aper tvrdi da su, naravno, preduzete sve neophodne mere za borbu protiv terorizma.

„Ali njihova suština spada u domen onoga što nazivamo vojna tajna i one ne mogu i ne smeju biti objavljene. Ne budite naivni, upravo to i koriste aktivisti Grinpisa, kako bi širili gluposti i strahove.“

Za kraj bi trebalo dodati da se sam „Grinpis“ nije odazvao pozivu Sputnjika da objasni i komentariše svoju akciju.
 
Web Analytics