ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Oporavak u drugom polugodištu   12 Maj 2020 - novaekonomija
Energetske kompanije iz regiona jugoistočne Evrope mogu biti manje otporne na tržišni šok koju je izazvala korona kriza nego njihovi evropski parnjaci. Dodatno, elektrodistribucije Srbije (EPS), Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije imaju ograničen prostor za smanjenje cene energije, čime bi eventualno olakšale ekonomski oporavak zemlaja u kojima posluju, navodi se u poslednjoj analizi konsultantske kuće PwC.

Prostor za intervenciju je smanjen zato što navedene države već imaju cene struje niže čak i od regionalnog proseka, koji je među najnižima u Evropi, što bi ih sprečilo da olakšaju situaciju i domaćinstvima korekcijom cene naniže. Srbija ima najmanju cenu kilovatčasa u regionu.

Skoro sve kompanije su ipak preduzele neke olakšice prema stanovništvu, odlaganjem naplate računa, smanjenjem ili odricanjem od kamata.

Glavni zadatak energetskog sektora u ovom trenutku jeste stabilizacija likvidnosti, što izaziva usporavanje sprovođenja kapitalnih projekata, dodaje se u analizi.

Srbija, odnosno EPS, po brojkama za 2018. godinu, u svim ključnim pokazateljima učinka (KPI), kao što su operativna efikasnost, likvidnosti, pokrivenosti novčanih tokova, odnosa duga i imovine, prinosu na kapital, ima rezultate ispod proseka energetskih kompanija u regionu jugoistične Evrope, dodaje PwC.

Navodi se da je potražnja za električnom energijom u jugoistočnoj Evropi pratila pratila globalni i evropski trend znatnog smanjenja potrošnje tokom krize.

Evropska komunalna preduzeća pretrpela su pad tržišne kapitalizacije za oko 25 odsto, što je manje od prosečnog pada vrednosti berze od početka krize.

"Ukupna potražnja za strujom u jugoistočnoj Evropi smanjuje se za petinu na nedeljnoj osnovi od početka krize i za oko deset odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Primetili smo pomak ukupne potrošnje sa industrije i sektora usluga na domaćinstva, usled mera ograničavanje kretanja i okupljanja", navodi se u analizi.

U istraživanju se dodaje i da će brzina kratkoročnog ekonomskog oporavka i efekti turističke sezone biti ključni faktori u određivanju dalje potražnje i razvoju celokupnog sektora tokom 2020. godine.

Pritisak na proizvodnju električne energije usled smanjene potražnje, cena i loše hidrologške sutuacije delimično je bio nadoknađen jeftinim gasom, a primećeno je i neznatno povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, kao što su sunce i vetar.

Vlade u regionu jugoistočne Evrope bi zbog toga trebale da nastave da podstiču investicije u obnovljive izvore energije i da ponovo usmere pažnju na održivi razvoj, ocenjuje PwC.

Uprkos trenutnim niskim cenama, konsultantska kuuća očekuje da se one vratite na nivoe pre krize u drugom polugodištu.

Sektor energetike i komunalnih usluga u Srbiji učestvuje sa preko 1,1 milijardi evra u bruto domaćem proizvodu, što znači da čini oko 3,5 odsto ukupne ekonomije, a zapošljava oko jedan procenat ukupne radne snage Srbije.
 

Najnovije vesti Srbija :

31 Maj 2020 U planu još jedan vetropark
31 Maj 2020 Prosečna mesečna potrošnja domaćinstava
31 Maj 2020 Online konferencija ZELENA EKONOMIJA REGIONA
29 Maj 2020 Počela remontna sezona u termoelektranama
27 Maj 2020 EPS uvećava profit uz pomoć veštačke inteligencije
26 Maj 2020 Kostolačke TE predale više od 2,2 milijarde kWh
26 Maj 2020 Beo čista energija počinje povlačenje kredita

 

Povezane vesti :

31 Maj 2020 Prosečna mesečna potrošnja domaćinstava
29 Maj 2020 Počela remontna sezona u termoelektranama
27 Maj 2020 EPS uvećava profit uz pomoć veštačke inteligencije
26 Maj 2020 Novi uslovi za status ugroženog kupca!
29 Apr 2020 Mnogi su primetili veće račune za struju
15 Apr 2020 Pod velom korone otcepljuju nam struju
9 Apr 2020 EPS stabilno radi
30 Mar 2020 Poziv građanima za očitavanje brojila
30 Mar 2020 Energetski sistem stabilan
25 Mar 2020 Da li kriza ugrožava proizvodnju energije iz OIE?
18 Mar 2020 HE Zvornik zabeležila apsolutni rekord u proizvodn
17 Mar 2020 EPS: Imamo dovoljno energenata
9 Mar 2020 Pola veka od početka rada TENT A
26 Jan 2020 TE u poslednjem talasu zagađenja nisu učestvovale
20 Jan 2020 PRE 60 GODINA POTEKLA STRUJA IZ HE “BISTRICA

Web Analytics