ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Pušten u rad obnovljeni peti agregat u HE Đerdap 1   25 Nov 2019 - rtv
U Hidroelektrani "Đerdap 1" danas je pušten u rad peti obnovljeni i modernizovani agregat, čija je snaga sada uvećena za 30 megavata, a radni vek produžen za još četiri decenije. Obnovljeni agregat pustili su u rad ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, v. d. direktora EPS-a Milorad Grčić i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji su istakli da će ruska kompanija "Silovije mašini" uraditi obnovu i poslednjeg, šestog agregata u HE "Đerdap 1", kao i deset agregata u HE "Đerdap 2". Ministar Antić rekao je da je revitalizacija "Đerdapa 1" od izuzetnog značaja za energetski sistem Srbije zato što, dodaje, ta hidroelektrana predstavlja najvažniji objekat za proizvodnju električne energije u hidro sektoru.

"Na Đerdapu 1 proizvodi se više od polovine električne energije u našem hidro sektoru i upravo iz tog razloga pridajemo značaj održavanju i modernizaciji tog objekta", rekao je Antić.

Dodao je da država ima ogromnu obavezu prema generacijama koje dolaze da taj proizvodni objekat ostavi u stanju da može da proizvodi električnu energiju u narednim decenijama.

Prema njegovim rečima, remontima koji su izvršeni na pet od šest agregata u HE "Đerdap 1" obezbeđeno je da ti agregati imaju novi radni vek u naredne četiri decenije.

"Mi smo našu obavezu prema generacijama koje dolaze izvršili i to blago koje Srbija ima ostavljamo narednim generacijama", rekao je Antić.

Dodao je da je za svojih 40 i nešto godina rada "Đerdap 1" proizveo električnu energiju u vrednosti od 14 milijardi evra, kao i da jedan agregat godišnje proizvede struje između 40 i 50 miliona evra.

Naveo je da je zbog toga značajno da revitalizacije, tokom kojih su agregati isključeni, traju što kraće i pohvalio rusku kompaniju "Silovije mašini" i EPS što su ovaj agregat završili za samo 416 dana, što je, kako je naveo, oko 200 dana manje nego što su trajale obnove prethodna četiri agregata.

Ministar je rekao da će EPS nastaviti saradnju s tom ruskom kompanijom i na modernizaciji "Đerdapa 2" i objasnio da su oni izabrani za taj posao zato što je "Silovije mašini" pravila originalne turbine i opremu za agregate prilikom gradnje "Đerdapa 1" pre više od 40 godina.

Najavio je da će sledeće godine početi remont poslednjeg, šestog agregata, čime će se završiti modernizacija "Đerdapa 1", a nakon toga u planu je revitalizacija "Đerdapa 2".

Podsetio je da je to dogovoreno prilikom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, kada je EPS potpisao sporazum s ruskom kompanijom "Silovije mašini" o "Đerdapu 2".

V. d. direktora EPS-a Milorad Grčić kazao je da je danas pušten u rad peti agregat od šest koliko ih je na "Đerdapu 1".

"To znači da danas EPS ima pet hidroagregata koji su kao novi i uvećane snage za 30 megavata po agregatu", rekao je Grčić.

Naveo je da predstoji revitalizacija još jednog agregata, što će početi 2020. godine, i kada bude urađena sanacija dna rečnog korita Dunava sa srpske strane, može se reći da će tada "Đerdap 1" biti "kao da je tek izgrađen".

"To spada u našu obavezu, ali i politiku predsednika Aleksandra Vučića da sve što smo nasledili moramo da očuvamo, ali i održavamo, modernizujemo i ostavimo budućim generacijama", kaže Grčić.

Navodi da nakon kompletnog remonta HE "Đerdapa 1" predstoji remont HE "Đerdapa 2" koja se nalazi nekoliko desetina kilometara nizvodno od "Đerdapa 1" kod Negotina, dodajući da je to hidroelektrana manjeg proizvodnog kapaciteta, ali podjednako važna za energetski sistem Srbije.

"Đerdap 2 ima 10 hidroagrageta, drugačijeg tipa, i oni sada imaju 270 megavata instalirane snage, a u planu je da nakon remonta dobiju dodatnih 50 megavata", rekao je Grčić.

Kaže da će remont "Đerdapa 2" iznositi oko 200 miliona evra.

Prema njegovim rečima, hidro sektor je veoma važan za EPS jer se, kako objašnjava, iz hidro sektora proizvodi oko jedne trećine celokupne električne energije, a i zato što predstavlja najčistiju energiju u odnosu na onu koju dobijamo iz uglja.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da puštanje i petog agregata "Đerdap 1" pokazuje da revitalizacija te hidroelektrane ide po planu i da nema nikakvog zastoja.

Ističe da je obnova "Đerdapa 1" rezultat zajedničkog delovanja ruske kompanije "Silovije mašini", koja je, kako je naveo, najbolja i najstručnija ruska kompanija u tom sektoru, i stručnjaka iz Srbije i HE "Đerdap".

"Puštanje u pogon novog agregata realizuje se u toku intenzivnijih političkih kontakata na vrhu Rusije i Srbije. Uz političke kontakte i intenzivni dijalog, mi imamo realizaciju u praksi onoga oko čega se dogovaramo", rekao je ruski ambasador.

Agregat A2 pušten je u rad 1970. godine i nakon 47 godina je zaustavljen radi otpočinjanja revitalizacije posle više od 330.000 radnih sati.

Ukupna vrednost obnove petog agregata iznosila je nešto više od 27 miliona evra, dok je ukupna vrednost revitalizacije HE "Đerdap 1" veća od 160 miliona evra.

Obnova prva četiri agregata završena je u periodu od 2011. do 2017. godine, a početak radova na poslednjem, šestom agregatu, očekuje se sledeće godine.
 

Najnovije vesti Srbija :

29 Maj 2020 Počela remontna sezona u termoelektranama
27 Maj 2020 EPS uvećava profit uz pomoć veštačke inteligencije
26 Maj 2020 Kostolačke TE predale više od 2,2 milijarde kWh
26 Maj 2020 Beo čista energija počinje povlačenje kredita
26 Maj 2020 Novi uslovi za status ugroženog kupca!
24 Maj 2020 Kako i kada kućni aparati postaju OPASNI PO ŽIVOT
15 Maj 2020 Povećana proizvodnja uglja uprkos epidemiji

 

Povezane vesti :

3 Maj 2020 Manje vode, manje struje na Đerdapu 1
9 Mar 2020 Pola veka od početka rada TENT A
23 Feb 2020 Zelene kilovate plaćaju svi građani
20 Jan 2020 PRE 60 GODINA POTEKLA STRUJA IZ HE “BISTRICA
25 Nov 2019 Pušten u rad obnovljeni peti agregat u HE Đerdap 1
29 Okt 2019 EPS: Milijarda za čistiji vazduh
23 Jun 2019 „Veliko spremanje” Dunava
27 Maj 2019 Rekordna proizvodnja struje na godišnjicu Đerdapa
26 Feb 2019 Projekat daljinskog upravljanja elementima EES
11 Feb 2019 Đerdapske hidroelektrane – zelene evropske snage
3 Feb 2019 Novi projekti za jači energetski sistem
19 Dec 2018 Zbog mHE izgubićemo 2.000km reka
16 Nov 2018 HE “Đerdap 1” već ispunila godišnji plan
15 Okt 2018 EPS predstavio svoja četiri projekta
20 Sep 2018 Zajedničko rešenje za budućnost HE "Đerdap"

Web Analytics