ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Realizujemo vredne projekte iz oblasti ekologije   19 Okt 2019 - rtv
Elektroprivreda Srbije je u prethodne tri godine već investirala 320 miliona evra u ekološke projekte, a u toku su investicije vredne 1,1 milijardi evra koje će se realizovati u nekoliko narednih godina kaže v.d. direktora EPS Milorad Grčić. Naglašava da je pored širenja kompanije, cilj EPS i modernizacija postrojenja u cilju maksimalne zaštite životne sredine. Na drugoj stručnoj konferenciji "Investicije i zaštita životne sredine - prioritet EPS-a” u organizaciji Balkanmagazina, Grčić je rekao da je EPS najveća i najvažnija kompanija u Srbiji, kao i da je električna energija je nešto bez čega ne možemo da funkcionišemo.

Kaže da će potrošnja struje biti sve veća, kao i potražnja za električnom energijom, te da je država, kada je nezavisnija u geopolitičkom smislu, onda je i stabilnija.

Naglasio je važnost TENT-a u Obrenovcu za koji navodi da proizvodi nešto više od polovine struje u Srbiji, kao i da se iz termosektora dobija dve trećine električne energije, a preostala trećina iz hidrosektora.

Neophodno je funkcionisanje, odnosno sam proces proizvodnje prilagoditi današnjici, prilagoditi evropskim i svetskim standardima, a kada to kažem mislim na nivo zaštite životne sredine. Dakle, čovek je najvažniji, bez čoveka je sve uzaludno, sve je nepotrebno”, poručio je Grčić.

Bitno je, naglašava, u što većem procentu i što boljom dinamikom zaštiti životnu sredinu.

Srećom je, kaže, prošao period 80-tih i 90-tih godina prošlog veka za koji navodi da je bio vrlo težak za državu i kada su zaposleni u svim ograncima EPS bukvalno pomoću štapa i kanapa uspevali da održe sistem, a došlo je vreme kada je neophodno modernizovati kapacitete i ugraditi sve sisteme za zaštitu životne sredine.

Posle mnogo muka i godina uspeli smo da pokrenemo započeti zablokirani projekat odsumporavanja TENT A, projekat vredan oko 170 miliona evra”, rekao je Grčić.

Podsetio je da su neki imali ideju da se 2022. ugase blokovi A1 i A2, ali da je prihvatio inicijativu inženjera koji rade u TENT i koji su objasnili važnost njihovog opstanka, što je predočeno i predsedniku Aleksandru Vučiću koji je pružio podršku. Naveo je da su već brojni projekti u TENT-u realizovani, poput tretiranja otpadnih voda i ulaganja u elektrofiltere, a da će za nekoliko godina investiranje u TENT omogućiti dodatnih oko 450 megavata instalisanog kapaciteta termosektora.

Grčić je rekao da je TENT A najteži za rad i najkomplikovaniji, jer ima šest blokova, za razliku od TENT B koji ima dva bloka "U cilju boljeg funkcionisanja projekta odsumporavanja u narednom periodu glavno nam je da izgradimo dva pristaništa na TENT A i B", rekao je Grčić i naveo da je to skup i zahtevan projekta vredna oko 55 miliona evra.

Poručio je da EPS ima ozbiljnu budućnost i da će se širiti na susedne države

Cilj nam je ne samo širenje, cilj nam je da postanemo maksimalno modernizovani kada je u pitanju zaštita životne sredine”, zaključio je Grčić na konfrenciji na kojoj su učestvovali i predstavnici stručne javnosti, insituta i stranih kompanija sa kojima EPS sarađuje.

Izvršni direktor za tehničke poslove proizvodnje energije JP EPS Savo Bezmeović rekao je da od 2001. počinje intenzivan razvoj, sanacija i kapitalni remonti u TENT-u za koji kaže da je od svog nastanka do 31. decembra prošle godine ukupno proizveo oko 700 teravat-časova struje, a u koji je dovezeno 1,04 milijarde tona uglja.

"Mi smo samo revitalizacijama blokova, povećanjem efikasnosti pre svega, dobijali novu snagu i nove zelene megavate. To su oni novi, dobijeni bez povećanja potrošnje uglja i to je oko 80 megavata potpuno zelenih megavata u ogranku TENT”,rekao je Bezmarević.

Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Milan Petrović čestitao je EPS-u na impresivnim rezultatima i naglasio da su u modernizaciji postrojenja EPS široko otvorio vrata domaćim institucijama.

Ovakav pristup je, navodi, doneo korist za EPS, za firme koje su radile na projektima, za inženjere, ali i za širu zajednicu i ekonomiju.

Predsednik konzorcijuma kompanija koje predvodi Micubiši hitači pauer sistems (MHPS) Hideto Kavata govorio je o rešenjima u oblasti ekologije, te predstavio sistem za kontrolu kvaliteta vazduha i objasnio principe rada.
 

Najnovije vesti Srbija :

30 Jun 2020 Prvi ugovori za kupovinu automobila na struju ove nedelje
29 Jun 2020 Srbija i RS grade tri nove hidroelektrane na Drini
29 Jun 2020 Dnevni rekordi u proizvodnji struje HE Đerdap 1 i Zvornik
26 Jun 2020 Digitalni alati i platforme za održavanje i upravljanje zgradama
26 Jun 2020 Regionalno finale PowerUp! Izazova
24 Jun 2020 EPS se drži dobro, nema šteta od poplava
23 Jun 2020 Postrojenje u TENT smanjiće emisiju sumpor dioksida

 

Povezane vesti :

29 Okt 2019 TE jesu najveći zagađivači,ali trenutno nisu glavn
19 Okt 2019 Realizujemo vredne projekte iz oblasti ekologije
1 Mar 2019 Smanjena emisija azotnih oksida iz TENT A
19 Nov 2018 Počinje provera malih centrala!
17 Sep 2018 Sajam energetike od 2. do 5. oktobra u Beogradu
11 Maj 2018 NI KAP ZA KILOVATE
22 Mar 2018 Zelena struja na čekanju
26 Jun 2017 Kilovati pod velom tajne
20 Jun 2017 EES Srbije stabilan iako ima problema
25 Apr 2017 Duža zima, manja akumulacija
13 Mar 2017 Država planira nastavak podsticaja u sektoru bioga
2 Mar 2017 Podsticaji za proizvodnju struje na biogas dobri
7 Dec 2016 IZGRADNjA TERMOELEKTRANE NA PEŠTERU
13 Okt 2016 Otvoreni sajmovi energetike i zaštite životne sred
13 Okt 2016 Ugalj nema alternativu u proizvodnji el. energije

Web Analytics