ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Kralj čekićem utemeljio najdugovečniju centralu   5 Avg 2019 - politika
Na reci Đetinji u Užicu pre 120 godina postavljeni su temelji najstarije srpske hidrocentrale, elektrane „Pod gradom”, čije mašine i sada mogu da proizvode struju. Ona je Teslin prvenac na našim prostorima, prva u ovom delu Evrope napravljena po principima naizmeničnih struja slavnog naučnika, ponos Elektroprivrede Srbije u savremeno doba.

Kao eksponat u užičkom muzeju, u okviru postavke „Užice nastanak i razvoj”, čuva se kraljev mesingani čekić. To je za svečanu priliku naročito napravljena alatka kojom je kralj Aleksandar Obrenović, kako se može pročitati na tabli pred centralom, postavio 1899. godine kamen temeljac prve elektrane. Ona je počela s radom 1900, samo četiri godine posle hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima, gde su Teslini naizmenični principi prvi put primenjeni.

Duga užička elektroistorija prve stranice je ispisala voljom i novcem užičkih preduzetnika, akcionara Tkačke radionice. Inicijator izgradnje hidrocentrale bio je profesor beogradske Velike škole Đorđe Stanojević, upoznat s Teslinim tadašnjim izumima. On je kao najbolje rešenje za pogon tkačnice predložio da se snaga Đetinje pretvori u energiju, što je do tada na našim prostorima bilo nepoznato. Preduzetnici-akcionari smelo su tu novotariju i poslovni rizik prihvatili, uloživši velike pare u poduhvat.

Konačna odluka o podizanju centrale doneta je na skupštini akcionara Tkačke radionice 28. marta 1899. Projekat elektrane, brane i jaza izradio je inženjer Aćim Stevović, a graditelj bio Josif Granžan, preduzimač iz Niša. Radilo se i neumorno gradilo, iako je narod užički pričao da je „ta rabota postavljena na pogrešnoj osnovi i ko je još video da od vode postane vatra i da preko žice kroz tavan prođe vatra u sobu, a da ne zapali kuću”.

Profesor Stanojević je elektroopremu nabavio u Berlinu od firme „Simens Halske”. Do Kragujevca je prevezena vozom, a odatle preko planina s mukom do besputnog Užica, ojačanim volovskim kolima s tri zaprege.

Gradnja centrale prvenca završena je na Ilindan 1900. godine. Tkačnica je dobila jeftin izvor energije, a sijalice su obasjale varoške ulice i prva domaćinstva. Užičani su tada srećno uzvikivali: „Sinu viđelo iz rijeke.” Sabrano je na kraju da je ceo objekat centrale, brane i jaza s mašinama, opremom i gradskom mrežom koštao oko 250.000 tadašnjih dinara u srebru.

Prva hidroelektrana struju je proizvodila gotovo neprekidno u svojoj dugoj istoriji, čak i u vremenima okupacije. Obnovljena je 2000. godine, pa i sada, iako je muzej dostupan posetiocima, njene prastare mašine mogu da proizvode električnu energiju. To, istina, ne rade, jer poslednjih godina EPS obavlja dogradnju jednog njenog dela radi dodavanja novog agregata, za veću proizvodnju struje. Bilo je zamerki Užičana zašto se taj objekat velike vrednosti, star više od veka, tako dograđuje i ne čuva u izvornom obliku, ali je dogradnja već privedena kraju. Ovaj novi deo autentično je uklopljen u davnašnji izgled zgrade. Doznajemo da će verovatno s početka jeseni novi agregat proraditi i zajedno sa starim mašinama u najstarijoj elektrani (čije je spoljno uređivanje sasvim pri kraju) proizvoditi struju.
 

Najnovije vesti Srbija :

29 Maj 2020 Počela remontna sezona u termoelektranama
27 Maj 2020 EPS uvećava profit uz pomoć veštačke inteligencije
26 Maj 2020 Kostolačke TE predale više od 2,2 milijarde kWh
26 Maj 2020 Beo čista energija počinje povlačenje kredita
26 Maj 2020 Novi uslovi za status ugroženog kupca!
24 Maj 2020 Kako i kada kućni aparati postaju OPASNI PO ŽIVOT
15 Maj 2020 Povećana proizvodnja uglja uprkos epidemiji

 

Povezane vesti :

3 Nov 2019 U Srbiji najstarija hidrocentrala u Evropi
5 Avg 2019 Kralj čekićem utemeljio najdugovečniju centralu
26 Feb 2019 Povezujemo snagu vetra
17 Dec 2018 HE Vučje zaštićen spomenik kulture
5 Jan 2018 Nikola Tesla: Začetnik ere naizmenične struje
7 Okt 2017 Ovo će biti jedna od najboljih godina za EPS
5 Jun 2017 Hidrocentrala "Vučje" duže od veka proizvodi struj
13 Mar 2017 HE na Đetinji radi i POSLE 117 GODINA
5 Sep 2015 TE Kostolac: Remonti termo kapaciteta po planu
6 Jul 2015 Teslino Užice
3 Jul 2015 Dani Tesle od 6. do 12. jula širom Srbije
22 Dec 2014 Hidrocentrala na reci Đetinji
9 Okt 2014 EPS će biti velika,čvrsto integrisana kompanija
26 Avg 2014 Revitalizacija Kostolca
1 Jun 2014 Godišnjica Tesline jedine posete Beogradu

Web Analytics