ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
SEEPEX: Uvedeni fjučersi   30 Maj 2019 - b92
Trgovina finansijskim derivatima - fjučersima, na tržištu električne energije u Srbiji počinje 3. juna, a omogućiće privrednicima istu cenu struje na duži rok. To će doprineti predvidivom poslovanju, rečeno je na skupu SEEPEX-a (berza električne energije) u Privrednoj komori Srbije (PKS). Već nekoliko godina u Srbiji postoji berza električne energije, ali se do sada trgovalo po spot cenama, odnosno kupovalo se dnevno, a uvođenje fjučersa omogućiće da se po ugovorenoj ceni i uslovima kupuje i do šest godina unapred.

"Finansijski derivati su način kontrole rizika za sve učesnike na tržištu, što je pogotovo važno za tržište električne enegije zbog velike volativnosti cena, znamo da je ta cena vrlo promenljiva i zavisi od mnogo faktora", objasnio je Miloš Mladenović, izvršni direktor SEEPEX-a.

On je dodao da će fjučersi pružiti mogućnost kompanijama za kontrolu rizika i bolje planiranje dugoročnog poslovanja. Ocenio je da je uvođenje fjučersa još važnije za ukupni investicioni okvir u Srbiji.

Naime, prvi put će postojati dugoročna referentna cena električne energije, jer je "do sada SEEPEX kao berza pružala referentnu cenu za dan unapred, dok će sada postojati referentna cena za godinu, pa čak i do šest godina unapred".

"Fjučersi su u stvari kupovina energije u budućim uslovima poslovanja, što je praktično kao neki vid osiguranja", rekao je Miroslav Lutovac, savetnik predsednika PKS, i objasnio da će privrednici moći da svoje poslovanje u narednim godinama predvidivo postave sa stanovišta troškova cene električne energije.

"Kada prihvate ponuđenu cenu, kompanijama će ona biti garantovana bez obzira šta se dešava na globalnom tržištu električne energije", rekao je Lutovac i dodao da će tako troškovi biti predvidivi i stabilan osnov za investicije. Na berzi električne energije u Srbiji finansijski derivati - fjučersi, pojaviće se u saradnji s najvećom berzom derivata u Evropi - Europian Energy Exchange.

SEEPEX u Srbiji radi već nekoliko godina, a Lutovac ocenjuje da je "u poslednje vreme stala na noge i da je određeni broj transakcija opravdao njeno postojanje".
 

Najnovije vesti Srbija :

19 Avg 2019 ERS u zoni interesa EPS-a
19 Avg 2019 Potrošači i dalje bez nadoknade štete
19 Avg 2019 Građani Srbije rasipaju energiju
5 Avg 2019 Postavljena gasnoturbinska oprema TETO Pančevo
5 Avg 2019 Kralj čekićem utemeljio najdugovečniju centralu
4 Avg 2019 Napravili najbolji električni bicikl na svetu
25 Jul 2019 VE Kovačica stekla status povlašćenog proizvođača

 

Povezane vesti :

30 Maj 2019 SEEPEX: Uvedeni fjučersi
8 Feb 2018 Nova regionalna berza elektricne energije
4 Maj 2017 EPCG u procesu prijema na srpsku berzu
2 Dec 2016 U energetici će preživeti samo najefikasniji
12 Sep 2016 SEEPEX ostvario najveću dnevnu i satnu količinu
25 Jul 2016 SEEPEX–implementirani model uspešno funkcioniše
18 Feb 2016 Dan-unapred tržište
9 Feb 2016 SEEPEX startuje 17. februara
19 Nov 2015 EPS dominantan na otvorenom tržištu u Srbiji
2 Sep 2015 Berza el. energije u Srbiji do kraja novembra
26 Jun 2015 Srbija dobija dan unapred tržište el. energije
16 Maj 2014 Saradnja EMS i Francuza na tržištu struje
1 Okt 2013 SEEPEX počinje da funkcioniše u 2014. godini


Web Analytics