ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Kad brojilo pobrka dan i noć   11 Mar 2019 - novosti
JEDAN neispravan uređaj na brojilu, koji uključuje skupe i jeftine kilovate, može drastično da promeni račun za struju. Upravo je to bio uzrok što se na januarskim uplatnicama za električnu energiju žiteljima beogradskog naselja Karaburma našao veći iznos nego uobičajeno. Tamo gde su ekipe "Elektroprivrede Srbije" utvrdile problem na aparatu koji smenjuje nižu i višu tarifu, popravljen je i kvar ali je ispravljen i - račun.

U EPS ističu da se uključenje više i niže tarife reguliše posebnim MTK uređajima i da se signal za promenu šalje automatski. Naglašavaju da prijave kvara na ovom aparatu nisu čest slučaj.

- Veoma vodim računa o jeftinoj i skupoj struji - priča nam Dragana S. sa Karaburme. - Noću punim TA peć, noću perem veš, a često jeftine kilovate koristim i za kuvanje. Kako i ne bih kad je struja noću četiri puta povoljnija. Znam svoju prosečnu potrošnju, pa me je iznenadio januarski račun koji je bio dosta veći. Prijavila sam problem EPS i prihvatili su mi reklamaciju, jer su utvrdili da neki uređaj nije radio. Rekli su mi da će mi umanjiti račun.

U EPS kažu da korisnici koji sumnjaju da brojilo nepravilno registruje potrošnju električne energije mogu to da prijave matičnoj elektrodistribuciji.

- Kupac na šalteru obaveštenja i reklamacija, u matičnoj distribuciji prema teritorijalnoj pripadnosti, prilaže obračun na osnovu kojeg se može videti da brojilo ne registruje potrošnju po jednoj ili obe tarife - ističu u EPS. - Problem se može prijaviti i telefonski.

Kako tvrde u EPS, ako čitači potrošnje na terenu utvrde neispravnost mernih uređaja, dužni su da to odmah prijave. I građani ili firme ne bi smeli da odlažu da prijave smetnje, oštećenja ili kvarove na električnim brojilima. To bi trebalo da urade najkasnije tri dana od kada primete neki problem.

Operator distributivnog sistema je dužan da bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri radna dana od dana saznanja, obavesti korisnika sistema o svim smetnjama ili oštećenjima na mernim uređajima i da preduzme hitne mere za njihovo otklanjanje - naglašavaju u srpskoj elektroprivredi. - Ukoliko je MTK uređaj u vlasništvu operatora distributivnog sistema, zamena neispravnog uređaja je besplatna. Nakon popravke ili zamene brojila, odnosno MTK uređaja, vrši se ispravka računa za period u kome su brojilo ili MTK uređaj bili neispravni. Ispravka može da se odnosi za jedan ili više obračunskih perioda.


U RAZLIČITO VREME

IAKO uvek traje osam sati, jeftina struja ne počinje svuda u isto vreme. Crvena lampica se najpre "pali" u centralnoj Srbiji, gde niža tarifa počinje u 22 časa. Po povoljnijim cenama struja se u ovom delu naše zemlje koristi do šest časova ujutru. Sat kasnije jeftinije kilovate mogu da koriste Vojvođani, i to do sedam časova.

Na području Beograda signal za promenu tarife na brojilima šalje se automatski daljinskim putem iz komandnog centra distribucije. Niža tarifa primenjuje se od 24.00 do osam časova svakog dana, bez obzira na neradne dane, državne ili verske praznike.
 

Najnovije vesti Srbija :

14 Maj 2019 U Srbiji trenutno 285 energetskih menadžera
3 Maj 2019 EPS dobio mobilne trafostanice
1 Maj 2019 Elektromobil: 300 kilometara za 300 dinara
24 Apr 2019 Ispunjena trećina plana u vezi sa OIE
21 Apr 2019 Kostolac: Izgradnja bloka B3 dobila ubrzanje
18 Apr 2019 Klizište na Zaovinskom jezeru
1 Apr 2019 Novi sistem omogućiće proizvodnju 12 miliona tona

 

Povezane vesti :

11 Mar 2019 Kad brojilo pobrka dan i noć
18 Maj 2018 U zatvor zbog krađe struje
6 Maj 2018 Struja se krade i na radijatorima
11 Apr 2018 ŠAROLIKA NOĆNA TARIFA
8 Feb 2018 Naplata električne energije rekordna
29 Nov 2017 Malim firmama struja poskupljuje i do 18 odsto
29 Avg 2017 EPS izmišlja krađu struje na neispravnim brojilim
28 Jan 2017 Savremeni uređaji rešavaju probleme visokih računa
6 Jul 2016 Ukradeno 95,5 miliona kWh za godinu dana
12 Apr 2016 Brojila moraju na bandere
24 Avg 2015 Leto "ožarilo" kilovate i račune
17 Apr 2015 Blage kazne za kradljivce struje
30 Mar 2015 Teško do kilovata za džabe
24 Dec 2014 Glupo je da sva pametna brojila budu iz uvoza
4 Avg 2014 EMS:Vladi nudimo dobit od 80 miliona evra

Web Analytics