ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Počinje provera malih centrala!   19 Nov 2018 - novosti
SVAKA intervencija u prirodi, bez ikakve sumnje, narušava prirodnu ravnotežu. To je slučaj i sa vetroparkovima, solarnim panelima, a i sa mini-hidrocentralama (MHE). U EU vode se ozbiljne diskusije o uticaju MHE na životnu sredinu, zbog velikog broja negativnih efekata, koje imaju u pojedinim zemljama. Srbija želi da, kao i te države, ima najodgovorniji mogući odnos prema ekologiji, naročito da zaštitimo naša najvrednija prirodna dobra.

Ovako ministar životne sredine Goran Trivan objašnjava, za "Novosti", koliko obnovljivi izvori energije (OIE) utiču na životnu sredinu. Ipak, smatra ministar, življenje u modernom svetu podrazumeva i neke kompromise koje civilizacija čini sa zaštitom prirode, ali najnovija stremljenja idu ka tome da se negativni efekti smanje na najmanju moguću meru ili potpuno izbegnu.

- Nesumnjivo je da su OIE u proizvodnji energije sada najpoželjniji i Srbija će, kao i čitav svet, morati da menja svoje tehnologije - ističe ministar Trivan. - Kada je reč o MHE, velike su rasprave u EU, naročito u Nemačkoj i Austriji. Sve se zasniva na tome da to nije neki "prijatelj" životne sredine. Svakako, kada se to radi na tehnološki ispravan način, može biti dobro, ali ako se ne drže ekoloških i inženjerskih pravila, to je i te kako štetno po životnu sredinu. Zato i planiramo sa kolegama iz drugih ministarstava, građevine i energetike, da proverimo izvedeno stanje na svakom izgrađenom objektu. Tada ćemo videti i da li postoje razlike između onih MHE koje se grade u EU i kod nas.

Stara planina, mesto gde je buna oko MHE počela, jeste zaštićeno dobro. Nisu sve zone zaštite podjednake. Mnogi stručnjaci ističu i da je voda ovde daleko od one koja je potrebna za dobijanje električne energije, naročito ako se uzme u obzir da su to mali potoci i da leti uglavnom presuše. Svakako, profit od MHE je više nego dobar, pa ne čudi otkud tolika pomama za ovim biznisom.

- Zavod za zaštitu prirode izdaje uslove koje svi oni moraju da ispune i prihvate, da bi uopšte mogli da grade MHE - objašnjava Trivan. - Sve ostalo je u sferi mašinstva, građevine... Nisu dobili svi koji su aplicirali. Svakako, pitanje je da li su na samom terenu ti naši zajednički uslovi i tehnologija ispoštovani. Tome će se posvetiti velika pažnja u narednom periodu.

S druge strane, šteta od eksploatacija uglja u Lazarevcu, gde "skidamo" čitava brda i uklanjamo sela i groblja, ne može da se poredi sa onom koju prave obnovljivi izvori energije.

- Eksploatacija i korišćenje uglja nanose ozbiljnu štetu životnoj sredini i to je apsolutno neuporedivo sa eventualnim nedostacima koje imaju OIE - kaže ministar Trivan. - Isto je i sa velikim hidroelektranama, koje čine veliku ekološku štetu i naročito utiču na biološku ravnotežu.

ISPUNjAVAMO CILj

SRBIJA bi trebalo da ispuni do 2020. godine sve preuzete obaveze o količini struje proizvedene iz obnovljivih izvora. Svakako, Ministarstvo energetike i ministar Aleksandar Antić znaju sve detalje o tome - jasan je ministar Trivan.
 

Najnovije vesti Srbija :

7 Dec 2018 NIS 2020. godine pušta u rad elektranu i vetropark
7 Dec 2018 Priključenje na elektromrežu u roku od 15 dana
7 Dec 2018 Skuplja struja teško do rafa
3 Dec 2018 EPS-ova struja za privredu poskupljuje za 20,2%
3 Dec 2018 Tranzicija energetskog sistema biće bolna
26 Nov 2018 Gasne elektrane zamena za TE
19 Nov 2018 Evropa iskoristila 80 odsto snage reka

 

Povezane vesti :

3 Dec 2018 Tranzicija energetskog sistema biće bolna
19 Nov 2018 Evropa iskoristila 80 odsto snage reka
19 Nov 2018 Počinje provera malih centrala!
16 Nov 2018 HE “Đerdap 1” već ispunila godišnji plan
16 Nov 2018 Male centrale u Srbiji nisu problem
16 Nov 2018 Šteta ili korist od "zelene" struje?
22 Okt 2018 mHE - malo struje, mnogo štete
15 Okt 2018 EPS predstavio svoja četiri projekta
20 Sep 2018 Zajedničko rešenje za budućnost HE "Đerdap"
17 Sep 2018 Sajam energetike od 2. do 5. oktobra u Beogradu
10 Sep 2018 Teslina prva hidroelektrana dogodine u sistemu EPS
7 Sep 2018 Đerdap: Počela peta faza revitalizacije
31 Avg 2018 Srbija i Srpska grade 2 HE od 200 mil. EUR
25 Avg 2018 Ponuda obuhvata lokacije za 18 HE
25 Avg 2018 Već ostvarili godišnji plan proizvodnje struje

Web Analytics