ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Izgradnja gasne elektrane u Pančevu   5 Nov 2018 - rts,politika
Početkom iduće godine u Pančevu počinje gradnja gasne termoeletrane-toplane, potvdio je "Gasprom enerdžiholdig" koji sa NIS-om radi na tom projektu vrednom oko 180 miliona evra. Postrojenje koje treba da proradi za dve godine donosi i ekološku i ekonomsku korist: gas je čist energent, proizvodi i struju i toplotnu energiju po konkurentnijim cenama. "Gasprom enerdži holding" u Rusiji upravlja sa 80 termoelektrana-toplana, što je šestina energetske industrije Federacije. Jedna takva je u Sankt Petrerburgu. Još pre deceniju ugalj je zamenila gasom i povećala proizvodnju struje na 360 megavata, koju isporučuje gradskoj mreži i istovremeno obezbeđuje i centralno grejanje.

"Zamenom zastarele opreme automatski je povećana i pouzdanost snabdevanja strujom i toplotom, a što je najvažnije, smanjeno je zagađenje ne samo u Sankt Peterburgu već i vazduha i vodenih bazena Finskog zaliva", istakao je Mihail Održivoljski, direktor za kapitalna ulaganja te kompanije.

Termoelektrana-toplana radi isključivo na gas, koji je ekološki energent. Ima rezervu u dizel-gorivu, koje se može koristiti samo u slučaju havarija i to samo tri dana dok se kvar ne popravi.

Gasnu elektranu, jednu od najznačajnijih u zemlji i tri puta većeg kapaciteta, imaju i u samom centru Moskve. Komandu za start njenih novih, tehnološki najsavremenijih kotlova, pre tri godine dao je predsednik Putin.

"Ona radi od 1957. godine i električnom i toplotnom energijom snabdeva centralni i jugoistočni deo Moskve, odnosno pokriva potrebe za energijom dva miliona ljudi", navodi Andrej Istomov, glavni inženjer TE-20 u Moskvi.

Upravo takvo ekološko postrojenje, kapaciteta oko 200 megavata, "Gaspromova" ćerka kompanija izgradiće na dva hektara u Pančevu blizu NIS-ove rafinerije.

Ruski investitor kaže da je gradnja poverena kineskom partneru po principu "ključ u ruke", a pripremni radovi za otvaranje gradilišta su u završnoj fazi.

INTERVJU: DENIS FEDOROV, GENERALNI DIREKTOR OOO „GASPROM ENERGOHOLDING”
Struja iz TE-TO „Pančevo” ide u elektromrežu Srbije

Prvi međudržavni projekat – gradnja termoelektrane-toplane, koja će proizvoditi i električnu i toplotnu energiju iz gasa, zajednički grade „Gasprom energoholding” i „Naftna industrija Srbije”

Cena struje dobijene iz gasa, koja će se proizvoditi u Pančevu od kraja 2020. godine, može biti konkurentna čak i onoj koja se dobija iz uglja ili vode, i to zahvaljujući primeni najnovijih tehnologija i opremi visoke efikasnosti, koja će se koristiti tokom gradnje ove termoelektrane-toplane snage oko 200 megavata.

Dokle se stiglo s realizacijom projekta TE-TO „Pančevo”?

Trenutno se završavaju pripremni radovi za otvaranje gradilišta. Start aktivne faze građevinskih i montažnih radova planiran je za početak 2019. godine.

Pošto je reč o termoelektrani-toplani, koja će proizvoditi i električnu i toplotnu energiju, koje će se količine gasa trošiti za proizvodnju? Da li je to gas koji se dobija u Srbiji, ili stiže iz Rusije, od čega će zavisiti i krajnja cena za potrošače?

Razrađuju se osnovni uslovi isporuke gasa za termoelektranu. Obično parno-gasne elektrane takve snage (oko 200 megavata) troše približno 300 miliona kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

Osim „Gasprom energoholdinga”, ko još učestvuje u projektu, kolika je njegova vrednost i da li će se strujom dobijenom u TE-TO snabdevati rafinerija ili će se ostatak naći i na slobodnom tržištu?

Projekat TE-TO „Pančevo” zajednički realizuju „Gasprom energoholding” i NIS a. d. Novi Sad. Toplotna energija koja se proizvodi u termoelektrani koristiće se za potrebe Rafinerije nafte Pančevo, dok će deo ići u distributivnu elektromrežu Srbije, a vrednost investicije je oko 180 miliona evra.

Da li se razmišlja o još nekoj novoj lokaciji za neku drugu TE-TO u Srbiji ili za to mora da se sačeka drugi pravac snabdevanja gasom preko naše zemlje, koji još nije dogovoren?

„Gasprom energoholding” je spreman da istraži mogućnost učešća na drugim projektima u Srbiji, koji uključuju interese i potrebe zemlje.

Planom je predviđeno da bi prva faza TE-TO mogla da bude završena krajem 2020. godine, da li će biti poštovani rokovi?

Trenutno ne vidimo razloge zbog kojih bi puštanje elektrane u rad bilo odloženo. Planiramo da se puštanje u rad izvede u predviđenom roku.

Kakva su vaša iskustva u Rusiji kada je reč o TE-TO?

„Gasprom energoholding” predstavlja najvećeg vlasnika generacionih aktiva u Rusiji u sferi termogeneracije (proizvodnja električne i toplotne energije iz gasa i uglja). Čini je oko 80 elektrana ukupne instalisane snage od približno 39 gigavata i spada u deset vodećih evropskih proizvođača električne energije. Od 2007. godine u kompanijama grupe „Gasprom energoholding” realizovani su projekti izgradnje i modernizacije kapaciteta instalisane električne snage oko 8,6 gigavata, koji su u skladu sa savremenim ekološkim i tehničkim normama. Među njima je 17 energana koje rade na osnovu parno-gasnog ciklusa.

Koliko je ovako dobijena struja skuplja u kilovatima od one koju danas u Srbiji proizvodi EPS?

Primena najnovijih tehnologija i opreme visoke efikasnosti u procesu realizacije projekta omogućava da se smanje operativni troškovi i da se električna energija proizvodi po konkurentnoj ceni. Ako govorimo o TE-TO „Pančevo” sa parno-gasnim postrojenjem, specifična potrošnja uslovnog goriva za proizvodnju jednog kilovata na sat iznosiće oko 213–234 grama, nasuprot parno-strujnim postrojenjima „prošle generacije”, gde je potrošnja goriva 330 grama po kilovat-času.

 

Najnovije vesti Srbija :

23 Mar 2019 MET Grupa i NIS zajednički grade vetropark
23 Mar 2019 Novih 700 megavata iz obnovljivih izvora
23 Mar 2019 Somborska elektrana na biogas
18 Mar 2019 STRUJA BITNIJA OD VODE
11 Mar 2019 Počela izgradnja termoelektrane-toplane
11 Mar 2019 Proizvodnja električne energije iz otpadne vode
11 Mar 2019 Kad brojilo pobrka dan i noć

 

Povezane vesti :

20 Sep 2018 Energija iz otpada
29 Nov 2017 Srbija usvojila strategiju GAŠENJA termo blokova
27 Sep 2017 Otvorena biogasna energana kod Bačke Topole
1 Avg2017 Za šest godina gasi se osam termo blokova
23 Jan 2017 RETROSPEKTIVA2016-Investicije u oblasti ENERGETIKE
27 Avg 2015 Podstrek energetskoj saradnji u regionu
26 Apr 2014 Energija iz stajskog đubriva i kukuruzne silaže
22 Maj 2013 NIS u Pančevu gradi termoelektranu-toplanu na gas
24 Feb 2013 Što se više troši, struja je sve skuplja
25 Jul 2012 Kako do novca za finansiranje projekata
5 Feb 2012 Restrikcija neće biti, ali štedite
12 Jan 2012 STRUJA JE NAJSKUPLJA KAD JE NEMA
7 Sep 2011 Zbog poskupljenja gasa, grejanje na struju
25 Jan 2010 EPS spreman za ledeni talas
1 Jun 2009 Biće dovoljno struje

Web Analytics