ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Izgradnja gasne elektrane u Pančevu   5 Nov 2018 - rts,politika
Početkom iduće godine u Pančevu počinje gradnja gasne termoeletrane-toplane, potvdio je "Gasprom enerdžiholdig" koji sa NIS-om radi na tom projektu vrednom oko 180 miliona evra. Postrojenje koje treba da proradi za dve godine donosi i ekološku i ekonomsku korist: gas je čist energent, proizvodi i struju i toplotnu energiju po konkurentnijim cenama. "Gasprom enerdži holding" u Rusiji upravlja sa 80 termoelektrana-toplana, što je šestina energetske industrije Federacije. Jedna takva je u Sankt Petrerburgu. Još pre deceniju ugalj je zamenila gasom i povećala proizvodnju struje na 360 megavata, koju isporučuje gradskoj mreži i istovremeno obezbeđuje i centralno grejanje.

"Zamenom zastarele opreme automatski je povećana i pouzdanost snabdevanja strujom i toplotom, a što je najvažnije, smanjeno je zagađenje ne samo u Sankt Peterburgu već i vazduha i vodenih bazena Finskog zaliva", istakao je Mihail Održivoljski, direktor za kapitalna ulaganja te kompanije.

Termoelektrana-toplana radi isključivo na gas, koji je ekološki energent. Ima rezervu u dizel-gorivu, koje se može koristiti samo u slučaju havarija i to samo tri dana dok se kvar ne popravi.

Gasnu elektranu, jednu od najznačajnijih u zemlji i tri puta većeg kapaciteta, imaju i u samom centru Moskve. Komandu za start njenih novih, tehnološki najsavremenijih kotlova, pre tri godine dao je predsednik Putin.

"Ona radi od 1957. godine i električnom i toplotnom energijom snabdeva centralni i jugoistočni deo Moskve, odnosno pokriva potrebe za energijom dva miliona ljudi", navodi Andrej Istomov, glavni inženjer TE-20 u Moskvi.

Upravo takvo ekološko postrojenje, kapaciteta oko 200 megavata, "Gaspromova" ćerka kompanija izgradiće na dva hektara u Pančevu blizu NIS-ove rafinerije.

Ruski investitor kaže da je gradnja poverena kineskom partneru po principu "ključ u ruke", a pripremni radovi za otvaranje gradilišta su u završnoj fazi.

INTERVJU: DENIS FEDOROV, GENERALNI DIREKTOR OOO „GASPROM ENERGOHOLDING”
Struja iz TE-TO „Pančevo” ide u elektromrežu Srbije

Prvi međudržavni projekat – gradnja termoelektrane-toplane, koja će proizvoditi i električnu i toplotnu energiju iz gasa, zajednički grade „Gasprom energoholding” i „Naftna industrija Srbije”

Cena struje dobijene iz gasa, koja će se proizvoditi u Pančevu od kraja 2020. godine, može biti konkurentna čak i onoj koja se dobija iz uglja ili vode, i to zahvaljujući primeni najnovijih tehnologija i opremi visoke efikasnosti, koja će se koristiti tokom gradnje ove termoelektrane-toplane snage oko 200 megavata.

Dokle se stiglo s realizacijom projekta TE-TO „Pančevo”?

Trenutno se završavaju pripremni radovi za otvaranje gradilišta. Start aktivne faze građevinskih i montažnih radova planiran je za početak 2019. godine.

Pošto je reč o termoelektrani-toplani, koja će proizvoditi i električnu i toplotnu energiju, koje će se količine gasa trošiti za proizvodnju? Da li je to gas koji se dobija u Srbiji, ili stiže iz Rusije, od čega će zavisiti i krajnja cena za potrošače?

Razrađuju se osnovni uslovi isporuke gasa za termoelektranu. Obično parno-gasne elektrane takve snage (oko 200 megavata) troše približno 300 miliona kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

Osim „Gasprom energoholdinga”, ko još učestvuje u projektu, kolika je njegova vrednost i da li će se strujom dobijenom u TE-TO snabdevati rafinerija ili će se ostatak naći i na slobodnom tržištu?

Projekat TE-TO „Pančevo” zajednički realizuju „Gasprom energoholding” i NIS a. d. Novi Sad. Toplotna energija koja se proizvodi u termoelektrani koristiće se za potrebe Rafinerije nafte Pančevo, dok će deo ići u distributivnu elektromrežu Srbije, a vrednost investicije je oko 180 miliona evra.

Da li se razmišlja o još nekoj novoj lokaciji za neku drugu TE-TO u Srbiji ili za to mora da se sačeka drugi pravac snabdevanja gasom preko naše zemlje, koji još nije dogovoren?

„Gasprom energoholding” je spreman da istraži mogućnost učešća na drugim projektima u Srbiji, koji uključuju interese i potrebe zemlje.

Planom je predviđeno da bi prva faza TE-TO mogla da bude završena krajem 2020. godine, da li će biti poštovani rokovi?

Trenutno ne vidimo razloge zbog kojih bi puštanje elektrane u rad bilo odloženo. Planiramo da se puštanje u rad izvede u predviđenom roku.

Kakva su vaša iskustva u Rusiji kada je reč o TE-TO?

„Gasprom energoholding” predstavlja najvećeg vlasnika generacionih aktiva u Rusiji u sferi termogeneracije (proizvodnja električne i toplotne energije iz gasa i uglja). Čini je oko 80 elektrana ukupne instalisane snage od približno 39 gigavata i spada u deset vodećih evropskih proizvođača električne energije. Od 2007. godine u kompanijama grupe „Gasprom energoholding” realizovani su projekti izgradnje i modernizacije kapaciteta instalisane električne snage oko 8,6 gigavata, koji su u skladu sa savremenim ekološkim i tehničkim normama. Među njima je 17 energana koje rade na osnovu parno-gasnog ciklusa.

Koliko je ovako dobijena struja skuplja u kilovatima od one koju danas u Srbiji proizvodi EPS?

Primena najnovijih tehnologija i opreme visoke efikasnosti u procesu realizacije projekta omogućava da se smanje operativni troškovi i da se električna energija proizvodi po konkurentnoj ceni. Ako govorimo o TE-TO „Pančevo” sa parno-gasnim postrojenjem, specifična potrošnja uslovnog goriva za proizvodnju jednog kilovata na sat iznosiće oko 213–234 grama, nasuprot parno-strujnim postrojenjima „prošle generacije”, gde je potrošnja goriva 330 grama po kilovat-času.

 

Najnovije vesti Srbija :

13 Jan 2019 Zelena energija ne može da zameni ugalj
13 Jan 2019 Besplatni kilovati za najugroženije
5 Jan 2019 Nema turbulencija na srpskom tržištu
1 Jan 2019 Nema problema u radu prenosnog sistema
1 Jan 2019 Uredno snabdevanje električnom energijom
24 Dec 2018 Prvi ugovor o prodaji "zelene" električne energije
24 Dec 2018 Da li su električni automobili budućnost Srbije?

 

Povezane vesti :

20 Sep 2018 Energija iz otpada
29 Nov 2017 Srbija usvojila strategiju GAŠENJA termo blokova
27 Sep 2017 Otvorena biogasna energana kod Bačke Topole
1 Avg2017 Za šest godina gasi se osam termo blokova
23 Jan 2017 RETROSPEKTIVA2016-Investicije u oblasti ENERGETIKE
27 Avg 2015 Podstrek energetskoj saradnji u regionu
26 Apr 2014 Energija iz stajskog đubriva i kukuruzne silaže
22 Maj 2013 NIS u Pančevu gradi termoelektranu-toplanu na gas
24 Feb 2013 Što se više troši, struja je sve skuplja
25 Jul 2012 Kako do novca za finansiranje projekata
5 Feb 2012 Restrikcija neće biti, ali štedite
12 Jan 2012 STRUJA JE NAJSKUPLJA KAD JE NEMA
7 Sep 2011 Zbog poskupljenja gasa, grejanje na struju
25 Jan 2010 EPS spreman za ledeni talas
1 Jun 2009 Biće dovoljno struje

Web Analytics