ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     









    NAZAD  
Energetski sektor je dominanti uzročnik klimatskih   27 Maj 2018 - danas
U Beogradu je danas u okviru „Nedelje energije“ koju organizuje Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF) uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva zaštite životne sredine organizovana Regulatorna konferencija Nedelje energetike pod nazivom Na konferenciji su predstavljeni Strategija energetike i klimatskih promena Srbije i Evropske unije. Učesnicima konferencije najpre se obratio ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakavši da se, zadnje četri decenije govori i piše o borbi protiv klimatskih promena ali da su nažalost, rezultati te brobe jedva vidljivi.

Emisije gasova sa efektom staklene bašte se ne smanjuju neophodnom dinamikom a to za posledicu ima već i golim okom vidljive, klimatske promene.

One pak za posledicu nam na ovim prostorima sa u svetskim razmerama najbogatijim i najraznovrsnijim biodiverzitetom, ostavljaju elementarne nepogode u vidu velikih poplava ili neuobičajeno dugih sušnih perioda.

No, to ne treba da nas obeshrabri i da nas demotiviše za dalju borbu protiv klimatskih promena.

U tom kontekstu Trivan je izrazio svoje očekivanje da će naš parlament, do kraja godine , usvojiti Zakon o klimatskim promenama koga, on lično, smatra najvažnijim aktom koga će ovaj saziv parlamenta doneti u svom mandatu.

A taj zakon treba da nam donese velike promene izražene kroz promene svih sektorskih politika na nivou države.

Govoreći o energetskom sektoru koji je bez sumnje a i prema raspoloživim podacima , uz saobraćaj, glavni uzročnik klimatskih promena kako na globalnom tako i na našem, lokalnom nivou Trivan je rekao kao istih tih četrdesetgodina koliko govorimo i pišemo o klimatskim promenama govorimo i o štetnom uticaju tehnologija zasnovanih na korišćenju uglja kao energenta ali da nažalost, malo toga u praksi menjamo.

No, da ista stvar ima i svoje drugo pozitivnije lice to su, kaže Trivan, podaci po kojima je naša elektroprivreda najveći ulagač i invaestitor u zaštitu životne sredine i da se ta njena, ulaganja mere stotinama milona evra.

Potrebno je hrabrije učiniti neophodan tehnološki zaokret u godinama pred nama.

A o tome je između ostalog, govorio i član saveta Agencije za energetiku dr. Aca Marković, upoznajući prisutne sa potencijalima u korišćenju solarne energije zasnovnim na neverovatnom rastu efikasnosti fotonaponskih panela i baterija ali i na ogromnom padu njihovih cena koji se izražava stotinama puta manjim cenama u odnosu na baznu 1975 godinu kada su kod nas, učinjeni pionirski koraci u korišćenju solarnih panela.

Ističući decentralizaciju mreže i eleminisanje gubitaka na prenosu kod takve mreže kao njenu prednost, Marković je naveo dva primera jedan je ispitana mogućnost da se na krovu stadiona „Rajko Mitić“ može da se sagraditi solarna elektrana snage 2,8 MW u srcu konzumnog područja a drugi primer je mogućnost podsticanja 100.000 domaćinstava u Srbiji da na svojim krovovima montiraju isto toloko solarnih mini elektrana snage od po samo , 10 kilovata što bi elektroneregetskom sistemu dalo neverovatnih novih 1000 megavata električne energije.

Nedelja energetike u organizaciji Centralno evropskog forum za razvoj (CEDEF) se nastavlja sutra skupom na beogradskom Mašinskom fakultetu na kome će biti predstavljene nove inovativne ideje za korišćenje obnovljivih izvora energije.„Energetika i klimatske poromene“.
 

Najnovije vesti Srbija :

18 Feb 2019 Emisije prete računima za struju
18 Feb 2019 Počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje
13 Feb 2019 Dani energetike 27. i 28. februara u Novom Sadu
13 Feb 2019 AERS dao saglasnost na Plan razvoja prenosnog sist
13 Feb 2019 Naknada za zelenu energiju - 0,093 RSD/kWh
13 Feb 2019 Takse na emisije CO2 razvojna šansa
11 Feb 2019 Đerdapske hidroelektrane – zelene evropske snage

 

Povezane vesti :

13 Feb 2019 Takse na emisije CO2 razvojna šansa
13 Jan 2019 Zelena energija ne može da zameni ugalj
24 Dec 2018 Da li su električni automobili budućnost Srbije?
3 Dec 2018 Tranzicija energetskog sistema biće bolna
16 Nov 2018 Šteta ili korist od "zelene" struje?
15 Okt 2018 Do kraja godine 200 MW iz energije vetra
12 Sep 2018 Otvoren vetropark Alibunar
27 Maj 2018 Energetski sektor je dominanti uzročnik klimatskih
27 Maj 2018 Tri revitalizovane male hidroelektrane
23 Apr 2018 Razvoj novih biogas postrojenja u Srbiji
18 Apr 2018 Srbija ima 3,3 milijarde tona rezervi uglja
29 Mar 2018 Iz obnovljivih izvora sledeće godine do 250 MW
11 Dec 2017 Male hidroelektrane najisplativiji OIE
7 Okt 2017 Ovo će biti jedna od najboljih godina za EPS
24 Sep 2017 EPS prebacio plan, a uzdrmao privredni rast

Web Analytics