ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Nova elektrana nemoguća bez strateškog partnera   5 Jan 2018 - danas
Najava izgradnje Termoelektrane "Kolubara B" je lepa vest, ali već u ovom trenutku je evidentno da je reč o projektu na "dugačkom štapu" kao i to da ga je nemoguće sprovesti bez učešća stranog kapitala, smatra stručna javnost u Srbiji. Naime, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, izjavio je nedavno da se "ubrzano radi na pripremi kompletne dokumentacije za izgradnju TE "Kolubara B", koja treba da dokaže opravdanost tog projekta". Time je faktički u "žižu javnosti" ponovo stavljen projekat o čijoj realizaciji se veoma ozbiljno razmišljalo u prošlosti.

- Još 90-ih godina je postojala namera da se izgradi TE "Kolubara B", ali je kasnije projekat stopiran. Nakon 2000. ta tema je opet postala aktuelna, ali se ni u tom periodu nije prešlo s reči na dela. Sada se, eto, opet govori o tome i ono što je svakako važno naglasiti jeste da bi izgradnja te termoelektrane pospešila stabilnost elektoenergetskog sistema Srbije. Omogućila bi proizvodnju dovoljnih količina električne energije, a što je najvažnije predstavljala bi zamenski kapacitet za one proizvodne blokove u Elektroprivredi Srbije koji su zastareli te će u skorije vreme morati da prestanu sa radom. Nadležni u državi treba da naprave sveobuhvatnu analizu da li je u ovom trenutku nužnija izgradnja Kolubare "B" ili bloka B3 u Termoelektrani "Nikola Tesla". Shodno tome šta analiza pokaže, trebalo bi početi sa izgradnjom jednog od ta dva proizvodna postrojenja u narednih pet godina. Nakon toga, moglo bi biti realizovana i izgradnja onog drugog - kaže za Danas Slobodan Ružić, bivši državni sekretar Ministarstva energetike i direktor kompanije Enerdži sejving grup.

Prema njegovim rečima, EPS nema dovoljno sredstava kako bi realizovao veliku investiciju, poput izgradnje TE "Kolubara" (ranije se pričalo da bi celokupna izgradnja postrojenja snage 700 megavati koštala više od milijarde evra) te je evidentno da bi morao da traži strateškog partnera za realizaciju posla.

- S obzirom da postrojenja za proizvodnju struje na bazi uglja nisu već duže vreme popularna zbog zagađivanja životne okoline teško je poverovati da bi mogao da se obezbedi adekvatan kredit za izgradnju TE "Kolubara B". Daleko realnija opcija je da se nađe pouzdan strani partner za tu svrhu. Da bi taj partner zaista bio motivisan da učestvuje u projektu, odnosno uloži značajna novčana sredstva, potrebno mu je garantovati da će vratiti uloženo. Stoga je logično očekivati da će ta strana kompanija da traži upravljačka prava u novoizgrađenoj termoelektrani. Takođe i EPS će morati da učestvuje u izgradnji te je zbog toga važno da ostvaruje pozitivne poslovne rezultate - naglašava Ružić i dodaje da je za pribavljanje svih dozvola i izgradnju termoelektrane veličine "Kolubara B" potrebno najmanje pet godina.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, slaže se sa ocenom da je izgradnja TE "Kolubara B" značajan poduhvat zbog toga što u proteklih 30 godina nije izgrađeno nijedno novo postrojenje za proizvodnju struje (ne računajući blok B3 u TE "Kostolac" koji je u izgradnji).

- Nerealno je očekivati da EPS sopstvenim sredstvima realizuje taj posao zbog toga što je reč o velikoj sumi novca. Stoga je sasvim izvesno da će se tražiti ili strani partner za realizaciju projekta ili kredit. Za interese države bi svakako bolje bilo da se zaduži i tim novcem koji bi kasnije vratila da gradi termoelektranu nego da traži strateškog partnera. Strana kompanija naime koja bi bila partner u poslu bi najverovatnije tražila upravljačka prava u novoj elektrani, a za državu je ipak bolje da vlasnik tog proizvodnog postrojenja bude EPS, a ne privatni vlasnik - zaključuje naš sagovornik.
 

Najnovije vesti Srbija :

18 Jan 2018 EPS u plusu šest milijardi
16 Jan 2018 EMS - Pomeranje granica
16 Jan 2018 32 godine Bloka B2 u TENT-u
14 Jan 2018 RTS sa studentima ETF-a
5 Jan 2018 Nikola Tesla: Začetnik ere naizmenične struje
5 Jan 2018 2018 biće bolja od prethodne
5 Jan 2018 Dalekovod između Srbije i BiH počeće da radi 2020.

 

Povezane vesti :

18 Jan 2018 EPS u plusu šest milijardi
5 Jan 2018 2018 biće bolja od prethodne
2 Jan 2018 Gradnja novog bloka u Kostolcu "događaj godine"
25 Dec 2017 Djerdap: Godišnji plan proizvodnje struje ispunjen
22 Dec 2017 Uključen dalekovod od Pančeva do Rumunije
18 Dec 2017 Cena struje u Srbiji još dugo ispod tržišne
11 Dec 2017 Male hidroelektrane najisplativiji OIE
3 Dec 2017 Ušteda na uvozu gasa nauštrb proizvodnje struje?
29 Nov 2017 Srbija usvojila strategiju GAŠENJA termo blokova
27 Nov 2017 U Boljevcu se gradi elektrana na biomasu
26 Nov 2017 Stabilna energetska situacija u Srbiji
23 Nov 2017 EPS gradi novu termoelektranu
20 Nov 2017 EPS odoleva konkurenciji
16 Nov 2017 Konferencija o regionalnom tržištu električne ener
16 Nov 2017 Energija iz vetra oduvaće naše pare

Web Analytics