ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Ušteda na uvozu gasa nauštrb proizvodnje struje?   3 Dec 2017 - danas
Dok nadležni tvrde da će izgradnja toplovoda Obrenovac - Novi Beograd, za šta je potpisan ugovor sa kineskim partnerom, doneti velike uštede "Beogradskim elektranama", mišljenja stručna javnosti o ekonomskoj isplativosti tog projekta su podeljena. ojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, kaže za Danas da je reč o starom projektu od koga su zbog neisplativosti dva puta odustajalo (1997. i 2002).

- Radovi su 1995. započeti, postavljen je i deo cevi toplovoda, međutim, nakon što je urađena studija isplativosti od tog posla se odustalo. Sa tehničke strane gledano ideja je sasvim dobra. Definitivno je da bi se smanjile količine gasa koje "Beogradske elektrane" koriste za daljinski sistem grejanja potrošača u Beogradu. Međutim, s obzirom da bi se toplotna energija dobijala iz Termoelektrane "Nikola Tesla" smanjile bi se količine struje koju ta elektrana proizvodi. Dakle, ono što bi na jednoj strani bilo dobijeno automatski bi bilo poništeno na drugoj - smatra naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, u slučaju da se ovaj projekat sprovede kako je najavljeno kapaciteti TENT-a bi se smanjili za 160 megavata, što bi se direktno odrazilo na manju proizvodnju električne energije.

- To znači da bi Srbija tada bila u situaciji ili da poveća uvoz struje iz inostranstva, što košta, ili da izgradi novu elektranu, što takođe iziskuje znatna novčana sredstva. Prema tome nikako ne možemo da konstatujemo da je izgradnja toplovoda Obrenovac - Novi Beograd nešto pozitivno u ekonomskom smislu. Naprotiv, sve analize u prošlosti su pokazale da je to potpuno nerentabilno - naglašava Vuletić.

On dodaje da je problem u tome što sa srpske strane sprovođenje tog projekta forsiraju nestručni ljudi u državi koji ne mare za upozorenja i mišljenje stručne javnosti.

S druge strane, Mahmud Bušatlija, ekspert za strana ulaganja, za Danas tvrdi da je projekat u suštini dobar, ali da je njegov ekonomski efekat preuveličan od strane vlasti u Srbiji.

- Reč je o projektu koji je kasnije stopiran bez racionalnih objašnjenja zbog čega je do toga došlo. Koristi, bar indirektne, od njegove izgradnje bi svakako bilo. U ekološkom smislu izgradnja tog toplovoda bi smanjila zagađenje reke Save u koju se izliva topla voda iz TENT-a a došlo bi i do određenih ušteda jer bi u svom radu "Beogradske elektrane" koristile manje količine gasa. Ipak, treba naglasiti da taj toplovod ne bi mogao da zagreva stanove svih Beograđana koji koriste centralno grejanje već samo jednog dela grada. U tom smislu može se konstatovati da su nadležni "naduvali" cifru uštede koja se može ostvariti na taj način - navodi naš sagovornik.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisao je nedavno na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Budimpešti sporazum o izgradnji toplovoda Obrenovac - Novi Beograd. Gradonačelnik Mali tvrdi da će taj projekat doneti velike uštede "Beogradskim elektranama".

On je tom prilikom objasnio da će topla voda koju proizvodi TENT u Obrenovcu biti iskorišćena za grejanje građana u Beogradu. Takođe, na taj način će godišnje biti ušteđeno 40 miliona evra, a projekat će se, prema rečima Malog, isplatiti u roku od pet godina. Početak radova planiran je za drugu polovinu 2018, a vrednost projekta iznosi 190 miliona evra. Grad Beograd i Termoelektrane "Nikola Tesla" potpisali su ranije sa kineskom kompanijom "Pauer konstrakšn korporejšn" Memorandum o razumevanju za projekat izgradnje "toplodalekovoda" Obrenovac - Novi Beograd.
 

Najnovije vesti Srbija :

15 Okt 2018 Do kraja godine 200 MW iz energije vetra
15 Okt 2018 EPS predstavio svoja četiri projekta
20 Sep 2018 Zajedničko rešenje za budućnost HE "Đerdap"
20 Sep 2018 Energija iz otpada
17 Sep 2018 Sajam energetike od 2. do 5. oktobra u Beogradu
12 Sep 2018 Otvoren vetropark Alibunar
10 Sep 2018 Modernizovan dispečerski centar za celu Srbiju

 

Povezane vesti :

27 Jun 2018 Kako EMS dočekuje jubilej
2 Jan 2018 Gradnja novog bloka u Kostolcu "događaj godine"
3 Dec 2017 Ušteda na uvozu gasa nauštrb proizvodnje struje?
30 Nov 2017 EPS podiže kredit od 80miliona evra za vetropark
26 Nov 2017 Stabilna energetska situacija u Srbiji
8 Jun 2017 Kinezi grade toplodalekovod
19 Mar 2017 Zaštita životne sredine i održivi razvoj
16 Jan 2017 Temelji završeni, niču čelične konstrukcije
11 Jan 2017 Oživela inicijativa: TENT da greje ceo Beograd
19 Sep 2016 TE "Morava" završila drugu fazu remonta
8 Mar 2016 EPS je najznačajniji sistem ukupne srpske privrede
30 Jun 2015 Ugljen-dioksid će nas koštati 900 miliona evra
10 Feb 2015 TENT: Trojka izašla na mrežu
21 Okt 2014 Novi transformator za TENT
25 Maj 2014 Kilovati došli iz komšiluka

Web Analytics