ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Požarevac će biti u vrhu po pitanju OIE   4 Nov 2017 - danas
Grad Požarevac će biti vodeći po pitanju alternativne energije, najavio je dr Igor Marić, predsednik Saveza inženjera i tehničara Srbije na Skupštini toga društva koja je u varoši pod Čačalicom po prvi put održana van Beograda. Naime, prema rečima dr Marića, ovde je u planu gradnja vetroparka od 30 megavata i solarna elektrane od pet megavata. Postoji i projekat gradnje solarne elektrane na srednjem kostolačkom ostrvu od čak 96 megavata kao i studija o izgradnju vetroparka od 350 megavata. Kraj poznat po energetici i prehrambenoj industriji ima perspektivu i ubuduće, rečeno je na ovoj Skupštini.

Inače, u organizaciji SDIT Grada Požarevca , u maloj sali Centra za kulturu, održan je i Peti sajam energetske efikasnosti i obnovljivih izvori energije. Generalni pokrovitelj, kao i prethodnih godina, bio je Grad Požarevac.

Ovogodišnjem naučnom skupu prisustvovalo je oko 70 stručnjaka iz više mesta sa područja Braničevskog upravnog okruga, iz Požarevca, Smedereva, Kragujevca, Leskovca, Velike Plane, Smederevske Palanke, Beograda...

- Požarevačka podružnica Srpskog Saveza inženjera i tehničara jeste organizacija koja u svojim redovima okuplja vrhunske stručnjake, koji su svoju umešnost i znanje pokazali van našeg grada i Okruga, rekao je pozdravljajući goste u Svečanoj Sali gradskog zdanja, predsednik Skupštine grada Bojan Ilić. - Trenutak kada su nas obavestili da Savez inženjera i tehničara Srbije želi da u našem gradu održi svoju Skupštinu, za nas je značio kao važan u našim naporima da struku iz svih oblasti promovišemo kao osnovu napretka Požarevca. Podatak da se Skupština SDIT Srbije prvi put organizuje van Beograda je, po Ilićevim rečima, velika čast požarevačkom Savezu kao i svim građanima Požarevca.

U uvodnoj reči predsednik SDIT Požarevca, Milutin Stanković je, u ime organizatora, pozdravio prisutne zahvalivši se pritom svim autorima stručnih radova kao i predstavnicima organizacija, koji su u okviru Sajma izložile uređaje, odnosno delove opreme iz domena obnovljivih izvora energije. Stanković je takođe naglasio da se Savez trudi da istim, ako ne i većim intenzitetom, nastavi sa radom i edukacijom, u cilju promocije i masovnije primene obnovljivih izvora energije. Svi prezentovani radovi štampani su u Zborniku radova, a postoji i DVD-R čiji je izdavač Savez društava inženjera i tehničara Požarevac.

Predstavnici požarevačkog Saveza, kao organizatora, zahvalili su SDIT Srbije kao i Gradu na saradnji i pomoći tokom realizacije Sajma. Peti sajam energetske efikasnosti otvorio je predsednik SDIT Srbije dr Igor Marić, koji je ukazao na značaj energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao zamene konvencionalnih izvora. On je potencirao i značaj razumevanja razlike između pojmova energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao i njihove uzajamne povezanosti.

Doprinos energetskoj efikasnosti

U okviru Petog sajma energetske efikasnosti, ispred platoa Centra za kulturu izloženi su uređaji, odnosno oprema iz oblasti obnovljivih izvora energije i uštede energije. Eksponate su izložili i predstavili "EL SOL" Požarevac - Nikolić Milić, "Elteh-Termotehnika" Požarevac - Mirko Josić, dok je kalorifer budućnosti predstavio Radojica Paunović iz Smederevske Palanke.

Svoj doprinos organizaciji Sajma dali su i profesori i učenici iz kostolačke Tehničke škole sa domom učenika "Nikola Tesla" kao i profesori i studenti Visoke tehničke škole strukovnih studija Požarevac.

Usmena saopštenja i radovi

Radove su na ovogodišnjem Sajmu prijavili istaknuti stručnjaci sa brojnih fakulteta i obrazovnih institucija, instituta i organizacija, koje se bave ovom oblašću, iz Srbije i šire. Usmena saopštenja dali su Milko Zubac, Filip Kanački ("Projektovanje velikih solarnih elektrana - specifični problemi na primeru SKO 100 MW"), Mile Šiljak ("Relevantne komponente funkcije cilja prozora građevinskog objekta i kriterijalne premise od značaja za higijenske i komforne uslove i energetsku efikasnost"), Željko Despotović, Emilijan Lakić, Nikola Laketić ("Uloga i značaj dinamičke kompenzacije reaktivne električne snage u sistemima za tačkasto zavarivanje"), zatim Marko Milošević, Mirjana Rupić, Tijana Stožinić, Slobodan Milošević ("Segment životne sredine u prostornom planu Opštine Vrnjačka Banja"), Dragiša Obradović, Dragan Obradović ("Značaj unapređenja energetske efikasnosti"), Goran Mitić (" Nova paradigma univerzuma i obnovljive energije"), kao i Nikola Šakan ("Tipovi solarnih sistema i iskustva u korišćenju istih u Srbiji"). Prezentacije su na ovogodišnjem savetovanju održali Aleksandar Rodić, Miroslav Crnčević, Ivan Ćirić ("Reference i iskustva instituta "Mihajlo Pupin" iz Beograda u oblasti energetske efikasnosti") i Radojica Paunović ("Kalorifer budućnosti").
 

Najnovije vesti Srbija :

18 Jan 2018 EPS u plusu šest milijardi
16 Jan 2018 EMS - Pomeranje granica
16 Jan 2018 32 godine Bloka B2 u TENT-u
14 Jan 2018 RTS sa studentima ETF-a
5 Jan 2018 Nikola Tesla: Začetnik ere naizmenične struje
5 Jan 2018 2018 biće bolja od prethodne
5 Jan 2018 Dalekovod između Srbije i BiH počeće da radi 2020.

 

Povezane vesti :

18 Jan 2018 EPS u plusu šest milijardi
14 Jan 2018 RTS sa studentima ETF-a
5 Jan 2018 2018 biće bolja od prethodne
18 Dec 2017 Cena struje u Srbiji još dugo ispod tržišne
17 Dec 2017 Srbija će do 2020. ispuniti uslov EU
11 Dec 2017 Male hidroelektrane najisplativiji OIE
30 Nov 2017 EPS podiže kredit od 80miliona evra za vetropark
30 Nov 2017 Stiže 38 turbina za vetropark Kovačica
27 Nov 2017 U Boljevcu se gradi elektrana na biomasu
4 Nov 2017 Požarevac će biti u vrhu po pitanju OIE
23 Okt 2017 Ekološki kilovati skupi za državu
23 Okt 2017 Dokle smo stigli u hvatanju vetra
19 Okt 2017 Počeo da radi vetropark Malibunar
18 Okt 2017 Kostolac dobija solarnu elektranu?
17 Okt 2017 VE u Čibuku najveći projekat te vrste u regionu

Web Analytics