ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Ugovor o izgradnji termoelektrane u Pančevu   2 Nov 2017 - rts
Ugovor o izgradnji termoelektrane u Pančevu potpisan je u Beogradu između kompanija "TE-TO Pančevo" i kineske kompanije "Shanghai Electric Group". Ugovor su potpisali Aleksandar Varnavski, direktor kompanije "TE-TO Pančevo" i predsednik holdinga "Shanghai Electric Group" Ji Ksiaorong, saopštio je NIS. Industrijsko-energetski holding "Shanghai Electric Group" je pobedio na tenderu u julu, na kojem su učestvovale kompanije iz Grčke, Austrije, Švajcarske i Kine.

"Shanghai Electric Group" će se baviti projektovanjem, isporukom opreme i materijala, građevinsko-montažnim radovima, obukom zaposlenih i puštanjem "TE-TO Pančevo" u eksploataciju.

„TE-TO Pančevo će biti električna centrala kombinovanog ciklusa, namenjena za proizvodnju električne i toplotne energije od prirodnog gasa. Proizvedena toplotna i električna energija će biti namenjene za obezbeđenje povećanih potreba Rafinerije nafte Pančevo. Preostali deo električne energije biće usmeren u energetski sistem Srbije", saopštio je NIS.

Kako se navodi, početak izgradnje je planiran za 2. kvartal 2018. godine, a završetak i puštanje u rad "TE-TO" Pančevo za 4. kvartal 2019. godine.

Generalni direktor "Gasprom energoholdinga" Denis Fjodorov je rekao da ta kompanija, koja je ruski lider u sferi toplotne generacije, širi geografiju svojih projekata.

"Mi raspolažemo velikim ikskustvom u realizaciji investicionih programa u elektro-energetici u Rusiji. Za poslednjih 10 godina kompanije naše Grupe su realizovale projekte izgradnje i modernizacije energetskih postrojenja ukupne instalisane električne snage oko 8,5 GVt, uključujući saradnju sa partnerima iz Kineske Narodne Republike. Planirani obim investicija na projektu izgradnje TE-TO Pančevo biće oko 180 miliona evra, a veći deo investicija će obezbediti ‘Gasprom energoholding‘. Očekujemo da će se kao rezultat uzajamnog obogaćivanja iskustvom i zajedničkog rada kompanija Srbije, Rusije i Kine u Pančevu pojaviti savremen, pouzdan i potreban objekat u dugoročnoj perspektivi, što će omogućiti razvoj srpske privrede", rekao je Fjodorov.

Uveren je da će, kako kaže, uspešna realizacija ovog projekta potvrditi visoku konkurentnu sposobnost i efikasnost rusko-kineske saradnje kod izvođenja projekata i na evropskim energetskim tržištima.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor kompanije NIS je rekao da je izgradnja TE-TO u Pančevu projekat koji predstavlja još jedan garant energetske stabilnosti Srbije.

"Sigurnost u snabdevanju električnom i toplotnom energijom rafinerije u Pančevu, kao i dodatne količine električne energije koje ćemo plasirati na tržište, obezbediće neophodnu energetsku sigurnost građanima ove zemlje. Izuzetno sam ponosan što je NIS deo ovog značajnog projekta, čime još jednom potvrđujemo status najznačajnije energetske kompanije u regionu", naveo je Tjurdenjev.

Primena savremenih parno-gasnih tehnologija tokom izgradnje omogućiće da se obezbedi proizvodnja ekološki čiste energije, ističe Aleksandar Varnavski, direktor "TE-TO Pančevo".

"Ukupna instalisana električna snaga iznosi 200 MW, a toplotna - 121 Gkal. TE-TO će biti izgrađena u izuzetno kratkim rokovima, a planirano puštanje centrale u rad je 4. kvartal 2019. godine", rekao je Varnavski.
 

Najnovije vesti Srbija :

4 Jun 2018 Ko će moći da gradi vetroparkove u Srbiji
31 Maj 2018 Investicije u energetiku veće od tri milijarde evr
27 Maj 2018 Energetski sektor je dominanti uzročnik klimatskih
27 Maj 2018 Tri revitalizovane male hidroelektrane
27 Maj 2018 Nikola Tesla - večita inspiracija
18 Maj 2018 Srbija se u energetici približava ciljevima
18 Maj 2018 U zatvor zbog krađe struje

 

Povezane vesti :

2 Nov 2017 Ugovor o izgradnji termoelektrane u Pančevu
9 Okt 2017 Dostavljene ponude za izgradnju TE-TO Pančevo
7 Avg 2017 "Zelena struja" iz atara Banata
22 Apr 2017 RENEXPO® WATER & ENERGY konferencija
30 Nov 2016 TENT će grejati i Beograđane
9 Nov 2016 NIS ĆE GRADITI GEOTERMALNE ELEKTRANE
15 Avg 2015 I naftaši nas strujom snabdevaju
25 Jul 2015 Prvi kilovat-sati iz gasa 2019.
12 Jan 2015 NIS sve zeleniji
4 Jan 2015 CELI GRAD SE GREJE NA BIOMASU
21 Dec 2014 Ohrabruje interesovanje za TE-TO
15 Jan 2014 Potpisivanje protokola za TE-TO Novi Sad
11 Sep 2013 Sajam energetike i ekologije od 9. do 12. oktobra
17 Jun 2013 Tri velika projekta u energetici
20 Apr 2013 WindVision i Synvalor grade bioenerganu u Senti

Web Analytics