elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

Vetroelektrane na moru

Vetroelektrane na moru mogle bi da postanu kamen temeljac svetskog snabdevanja električnom energijom. Kako kaže Međunarodna agencija za energiju (IEA), snažan pad troškova i poboljšanje tehnologije oslobađaju potencijal ovog izvora zelene energije.

Zamena fosilnih goriva obnovljivim izvorima od presudnog je značaja za ispunjenje globalno dogovorenog cilja o ograničavanju rasta temperature vazduha na ispod dva stepena Celzijusova, a ekspanzijom vetroelektrana na moru, prema proceni IEA, moglo bi da se izbegne pet do sedam milijardi tona emisije CO2 iz elektroenergetskog sektora na globalnom nivou.Proizvodnja električne energije iz vjetroturbina na moru danas čini samo 0,3 odsto globalne proizvodnje električne energije, navodi IEA u, kako kaže, “najsveobuhvatnijoj” studiji o vetroenergetskim postrojenjima na moru do danas.

Dodaje da će se, međutim, na osnovu aktuelnih i predloženih mera, ti kapacitet povećati za 15 puta u naredne dve decenije, što će ovaj sektor pretvoriti u industriju vrednu tri hiljade milijardi dolara. 2020 godine je projekat izgradnje vetroelektrane na moru snage jednog gigavata koštao više od četiri milijarde dolara, uključujući i prenosnu mrežu, ali bi cena trebalo da padne za više od 40 procenata u narednoj deceniji, navode iz IEA.Postoje dva tipa vetroelektrana na moru (off shore):
-fiksirane
-plutajuće

Prve turbine na moru instalirane su 1991. godine u Danskoj, u kojoj je lani električna energija iz vetroelektrana na moru činila 15 odsto ukupne proizvodnje električne energije. Velika Britanija danas ima najveće kapacitete za proizvodnju električne energije iz vetroenergije, ali se ova industrija razvija i u drugim delovima sveta, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama i azijskim zemljama. uključujući Tajvan i Japan.Najveća vetroelektrana na moru potpuno operativna (Septembar 2022)

Najveća svetska vetroelektrana na moru Hornsea 2, kompanije Orsted, sada je potpuno operativna, prenosi BBC. Nalazi se na oko 88 kilometara od obale Jorkšira i može da proizvede električnu energiju za napajanje oko 1,3 miliona domova, što je dovoljno za grad veličine Mančestera. Pre deceniju, obnovljivi izvori energije činili su samo 11 odsto energetskog miksa u Velikoj Britaniji. Do 2021. godine taj broj je porastao za 40 odsto, a najveći doprinos davale su upravo vetroelektrane na moru.Kako je izjavio programski direktor Hornsea 2 Patrik Harnet, "Velika Britanija je jedan od svetskih lidera u oblasti vetroelektrana na moru".

- Veoma je uzbudljivo da nakon pet godina rada imamo potpunu operativnost na najvećoj vetroelektrani van kopna - dodaje.

Kako prenosi BBC, Hornsea 2 je preuzeo titulu "najveće na svetu" od svog suseda Hornsea 1. Pokriva površinu oko četiri i po puta veću od Liverpula, no tu titulu će najverovatnije sačuvati vrlo kratko, kako su u izgradnji još veći projekti u blizini, u Severnom moru. Vetropark Doger Bank, koji će, kada bude potpuno izgrađen, moći da napaja 6 miliona domova, trebalo bi da počne sa radom naredne godine.