ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

         NAZAD
NE ODUSTAJU OD HE NA MORAČI   30 Maj 2019 - novosti

Najnovije vesti Balkan :

12 Jul 2020 Hidroenergija i nuklearne elektrane ključne za budućnost
30 Jun 2020 Otpremnine u ERS-u od 11 do preko 25 hiljada evra
29 Jun 2020 CG: Geološko istraživački radovi za vjetroelektranu Gvozd
25 Jun 2020 Elektroprenos BiH ulaže preko milion evra u obnovu mreže
25 Jun 2020 Potpisan ugovor za ekološku rekonstrukciju TE „Pljevlja“
25 Jun 2020 Započela gradnja najveće hrvatske sunčane elektrane
24 Jun 2020 Vetropark u Hercegovini napreduje punom parom

 

Povezane vesti :

25 Jun 2020 Potpisan ugovor za ekološku rekonstrukciju TE „Pljevlja“
25 Jun 2020 Započela gradnja najveće hrvatske sunčane elektrane
7 Jun 2020 RS:OBNOVLJENA EKOLOŠKA DOZVOLU ZA HE BUK BIJELA
31 Maj 2020 CG:Za HE Komarnica predviđena investicija od 246mE
24 Maj 2020 Hrvatska sve bolja u energetskoj tranziciji
9 Dec 2019 Kabl velika šansa za valorizaciju potencijala
16 Nov 2019 Podmorski kabl između Crne Gore i Italije pušten
11 Nov 2019 CG: Najjeftinija struja za industrijske potrošače
26 Avg 2019 CG: Projekat pomorskog kabla je nerentabilan?
25 Jul 2019 CG:Iz obnovljivih izvora 20% struje 2022. godine
10 Jun 2019 Ko bi opet Taru da pretvara u baru?
4 Jun 2019 CRNA GORA I ITALIJA SPOJENE POVODNIM KABLOM
30 Maj 2019 NE ODUSTAJU OD HE NA MORAČI
13 Jan 2019 EPCG može povećati cijenu struje do kraja godine
10 Sep 2018 CG: Devet kompanija zainteresovano za izgradnju SE

OD 2007. godine u strateškim dokumentima za energetiku daje se prioritet izgradnji energetskih objekata iz obnovljivih izvora, odnosno korišćenju vodnog potencijala, sunca, biomase, vetra... Cilj je da Crna Gora, za razliku od dosadašnje situacije, postane izvoznik, a ne uvoznik struje. I realizovano je više projekata. Najveći je podmorski kabl do Italije koji bi, prema najavama, trebalo da bude u funkciji do kraja godine. Instalirane su i vetroelektrane na Krnovu i Možuri. Za manje od dve godine biće u pogonu i solarna elektrana kraj Ulcinja.

Međutim, najviše argumenata za i protiv je izazvala priča oko izgradnje malih hidroelektrana na brojnim lokacijama širom države. Najnovija je najavljena izgradnja na Bukovici. Pre desetak dana, kada je trebalo da počne gradnja, meštani koji žive u okolini reke sprečili su početak radova.

- Zahvaljujući ljudima koji stražare, firmi "Hidra" nije dozvoljen nastavak pripremnh radova za izgradnju malih elektrana "Bukovica" jedan i dva u opštini Šavnik. Vlasnik imanja je podneo prijavu protiv izvođača koji je pokušao da probije put kroz privatni posed. Radovi su obustavljeni i neće biti nastavljeni - poručili su meštani okupljeni oko nevladine organizacije "Donja Bukovica".

Jasne su bile i poruke iz rukovodstva šavničke opštine da lokalna samouprava podržava gradnju malih elektrana, jer će benefite osetiti i meštani i mesto. Na adresu Opštine stigao je i zahtev NVO "Donja Bukovica" da se uradi studija zaštite područja Bukovice.

Nakon oštrog protivljenja Bukovičana i Žabljačana izgradnji elektrana na reci oglasila se i izvršna vlast. Dragica Sekulić, ministarka ekonomije, nakon sednice u četvrtak poručila je da vlada neće davati nove koncesije za male hidroelektrane.

- Ova odluka nije ništa novo. Odlučili smo da preispitamo da li se poštuju koncesioni ugovori, što vlada inače radi svakog meseca. Ne iznenađuju nas ni protesti meštana. Ne možemo ostati nemi na bilo koji protest građana, pa je naša obaveza da preispitamo sve one dokumente kako bismo bili sigurni da koncesionar ima urednu dokumentaciju. Ako to nije slučaj to može prouzrokovati raskid ugovora i poništavanje koncesije - prokomentarisala je ministarka Sekulić.

Na najave vlade da će preispitati koncesione ugovore oglasili su se iz Građanskog pokreta URA. Pozdravili su odluku da se obustavi izgradnja novih malih elektrana, ali uz napomenu da je ta reakcija zakasnela.


OBUSTAVITE RADOVE

EKOLOŠKE NVO "Ozon", "Breznica" i Društvo mladih ekologa Nikšića upućuju javni zahtev Vladi Crne Gore da pod hitno obustavi sve započete radove na izgradnji malih hidroelektrana, a Ministarstvo ekonomije da pravovremeno informiše javnost o dinamici provere dokumentacije za ove objekte.

- Kako svakodnevno dobijamo različite informacije i foto- dokumentaciju sa terena, jasno je da se nesmetano nastavlja sa radovima na većini započetih objekata i uz to devastiraju rečna korita i okolni šumski ekosistem - kažu ekolozi. M. S.


PREMIJER: POLITIZACIJA

DUŠKO Marković, predsednik Vlade, ocenio je da do sada nije utvrđena nijedna zloupotreba u davanju koncesija za izgradnju malih hidroelektrana.

- Očigledno ovo vrlo važno pitanje se politizuje. Dosadašnja izgradnja malih elektrana doprinela je našem energetskom bilansu. Naša je, međutim obaveza, da kao odgovorna vlada, razmotrimo svaki prigovor građana, pa smo zbog toga zadužili Ministarstvo ekonomije da još jednom pregleda svaki papir - rekao je predsednik Vlade.
 
Web Analytics