ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
Projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja   26 Mar 2018 - analitika

Najnovije vesti Balkan :

23 Mar 2019 BiH uvodi naknadu za poticanje OIE
23 Mar 2019 Albanija dobiva plutajuću solarnu elektranu
18 Mar 2019 CG: Gradiće se HE Komarnica
18 Mar 2019 TE Ugljevik: Postrojenje za odsumporavanje
11 Mar 2019 RS: Izgradnja HE Dabar
11 Mar 2019 EZ traži od BiH da ne odobri garancije
7 Mar 2019 ERS: KONAČNO BOLJA GODINA

 

Povezane vesti :

4 Mar 2019 CG: OIE najveći potencijal
3 Dec 2018 U ekološku sanaciju TE Pljevlja 60 miliona eura
5 Nov 2018 CG: Pokradene čelične konstrukcije sa dalekovoda
22 Okt 2018 EPCG: Sanacija prvog bloka TE Pljevlja
25 Avg 2018 EPCG obilježava 108. godina rada
25 Maj 2018 EPCG: Početak izrade projekta vjetroparka „Gvozd“
26 Mar 2018 Projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja
7 Mar 2018 Zagađenje ne poznaje državne granice
19 Feb 2018 CG: Idejni projekat rekonstrukcija prvog bloka TE
13 Feb 2018 EPCG: Manja proizvodnja struje zbog suše
31 Dec 2017 Vlada raskida saradnju sa Škoda Prahom
16 Nov 2017 CG: Suša uticala na manju proizvodnju HE
11 Okt 2017 CG: Pljevljaci umiru od raka
1 Jun 2017 A2A prodaje akcije u EPCG
2 Mar 2017 Škoda Praha predstavila alternativni predlog

Pred energetskim sektorom Crne Gore je period razvojnih projeka, a ključni projekti treba da se realizuju u Pljevljima, na dobro Pljevalja, građana te opštine i cijele Crne Gore, ocijenio je potpredsjednik Vlade Milutin Simović nakon obilaska Rudnika uglja i Termoelektrane, i razgovora sa menadžmentom ovih kompanija. Simović je kazao da će tom cilju doprinjeti projekti ekološke rekonstrukcije TE, kroz koji će se investirati 40 miliona eura i obezbijediti novih 20 godina rada prema najzahtjevnijim standardima zaštite životne sredine. Istvovremno, kako je kazao, stvoriće se pretpostavke za toplifikaciju Pljevalja, pitanje koje se odlagalo, ali koje će se riješiti.

Simović je kazao da je ohrabren svime što je čuo prilikom posjete Pljevljima, TE i Rudniku uglja koji je, kako je rekao, stabilizovao svoje poslovanje i u prošloj godini ostvario dobit od 5,7 miliona eura, i koji zapošljava 900 vrijednih rudara, sa ambicijom da taj broj bude povećan i ovdje i u ostalim segmentima energetskog sektora. Sve su to razlozi za ohrabrenje”, poručio je Simović.

Takođe, Simović je najavio da će se riješiti i pitanja koja su veoma važna za građane Pljevalja, gdje je osim rekonstrukcije prvog bloka TE, istakao i pitanje rješavanja deponije Maljevac.

“Dio rekonstrukcije prvog bloka podrazumijevaće i 20 miliona ulaganja u rekonstrukciju Maljevca, i dodatnih 4 miliona eura koja se ulažu od strane SB, posredstvom Elektroprivrede”, kazao je Simović.

Potpredsjednik Vlade je kazao da sa jednakom odlučnošću i optimizmom može se gledati na vijeme koje je pred nama. “Posebno je važno da damo odgovor na ključno ekonomsko - socijalno pitanje u Pljevljima, a to je pitanje kako obezbijediti što više novih radnih mjesta, što više novih kvalitetnih radnih mjesta, a da postojeća učinimo sigurnijim i sa većim primanjima. To je naš zajednički izazov i siguran sam da ćemo i tom izazovu odgovoriti. Dakle, u zbiru svega što smo danas čuli u Pljevljima, mislim da možemo da kažemo da Pljevlja idu putem svog razvoja, da taj razvoj treba i doprinijeće novom kvalitetu života građana, novim radnim mjestima, posebno zapošljavanju mladih ljudi”, ocijenio je Simović.

Država će postati većinski vlasnik Rudnika

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Đoko Krivokapić izrazio je uvjerenje da će Skupština akcionara Elektroprivrede 28. marta vrlo vjerovatno donijeti odluku o upućivanju ponude svim akcionarima Rudnika uglja za prodaju svojih akcija, čime će, kako je kazao, država, odnosno EP, postati većinski vlasnik Rudnika uglja Pljevlja.

“Iz EP koja će biti budući većinski vlasnik Rudnika, mogu da poručim da će Rudnik nastaviti da bude uspješan, i da će obje kompanije dati poseban doprinos energetskom sistemu Crne Gore. To je projekat koji se već 30 godina planira, uspjeli smo da ga dovedemo do kraja, siguran sam na zadovoljstvo obje kompanije, zaposlenih, građana Pljevalja i cijele Crne Gore.

Krivokapić je kazao i da će, nakon izlaska A2A iz EP, uskoro biti potpisan ugovor o plaćanju dvije rate, što će značiti da sadašnji mednažment u punom kapacitetu rukovodi kompanijom, koja danas radi punom kapacitetu i energetskom sistemu Crne Gore isporučuje preko 800 MW energije.

Govoreći o projektu rekonstrukcije prvog bloka TE, Krivokapić je rekao da je za 27. mart zakazano potpisivanje ugovora sa kompanijom STEAG, koja je izabrana za realizaciju projekta. Naveo je i da je u toku intenzivna komunikacija sa svim potencijalnim izviđačima za gradnju drugog bloka TE.

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić, povodom posjete potpredsjednika Simovića, iskazao je zahvalnost Vladi za podršku, ne samo u dijelu stvaranja uslova za stabilizaciju lokalnih finansija, već i realizaciji brojnih projekata od značaja za Pljevlja.

“Ponosni smo na rezultate tokom 2017 godine, što smo danas i konstatovali, naročito kada je u pitanju komunalna infrastruktura, saobraćaj, gradski servisi, izgradnja objekata od javnog i društvenog značaja, u gradskom jezgru i u ruralnim djelovima opštine. Takođe, najavili smo i ambiciozne planove za ovu godinu, posebno u dijelu toplifikacije grada, drugih mjera u dijelu zaštite životne sredine, izgradnje objekata društvenog značaja, ulaganja u saobraćaj.

Đačić je iskazao uvjerenje da će tokom ove godine realizacijom niza projekata pokazati da je lokalna uprava opravdala povjerenje i da je stvorila preduslove za kontinuitet realizacije svih projekata i u narednom periodu.
 
Web Analytics