ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
Hrvatskoj prijete penali EU   2 Jan 2018 - seebiz

Najnovije vesti Balkan :

2 Jan 2018 EPCG: Akumuliran gubitak od pokriven iz kapitala
2 Jan 2018 Hrvatskoj prijete penali EU
31 Dec 2017 Vlada raskida saradnju sa Škoda Prahom
25 Dec 2017 RS: Posledice izuzetno loše hidrološke godine
25 Dec 2017 Europskim novcem do rumunjsko-moldavskog dalekovod
17 Dec 2017 CG: Od 1. januara struja skuplja za šest odsto
14 Dec 2017 RS: Potpisan ugovor o izgradnji TE Gacko 2

 

Povezane vesti :

3 Dec 2017 TE Plomin ipak nastavlja s radom?
26 Jun 2017 Zašto pored Sunca plaćati struju
26 Jun 2017 RS: Struja POSKUPELA, a elektrane dobile OLAKŠICE
22 Maj 2017 HEP pregovara o preuzimanju Termoelektrane Stanari
24 Apr 2017 Nuklearka Krško u Sloveniji ponovo radi
17 Apr 2017 Tko će unutar dana trgovati na CROPEX-u
19 Mar 2017 Hrvatska šesta u Europi prema udjelu obnovljivaca
16 Feb 2017 CROPEX počeo testirati unutardnevno trgovanje
10 Jan 2017 Turbulentna budućnost svetske energetike
9 Dec 2016 Započeto mokro testiranje HE „Brežice“
14 Nov 2016 DIV gradit će najveći vjetropark u BiH
28 Okt 2016 HEP i EPHZHB potpisali sporazum o suradnji
26 Okt 2016 Nepovoljni uslovi za TE Tuzla blok 7
30 Sep 2016 NE Krško kreće u redovni remont
12 Sep 2016 Hrvatska: Sve više snage iz obnovljivih izvora

Vlada je za još godinu dana produljila obavezu svih opskrbljivača električnom energijom, među kojima je HEP najveći, a ostalih desetak su RWE, GEN-I, Crodux, HT i drugi – da po reguliranoj cijeni otkupljuju energiju proizvedenu u vjetroelektranama i iz drugih obnovljivih izvora što će, može se čuti od opskrbljivača, uzrokovati njihov odlazak iz Hrvatske, moguće poskupljenje struje i plaćanje penala EU-u. Obaveza opskrbljivača, a u najvećim količinama HEP-a, da kupuju struju od proizvođača iz obnovljivih izvora, trebala je po Zakonu o obnovljivim izvorima energije prestati na kraju 2016. godine, no produljena je na cijelu ovu, sad i na 2018. godinu.

U obrazloženju Vladine odluke stoji kako će time biti spriječene povrede ugovornih obveza, prema »obnovljivcima«. Shvatilo se da je prijašnjih godina na mrežu priključeno previše vjetroelektrana i drugih, kojima država kroz prvih 14 godina rada isplaćuje sigurnu otkupnu cijenu struje koju proizvedu. Ta se otkupna cijena, koja je znala biti i triput skuplja od konvencionalne struje, financira iz obaveze svih opskrbljivača da kupuju njihovu energiju, kao i iz naknade koju plaćaju svi potrošači, a koja je ovoga rujna povećana za tri puta. »Obnovljivci« bi svoju struju trebali prodavati na burzi električne energije, koja je i osnovana s tom namjenom.

Kako neslužbeno doznajemo, dosadašnja obaveza otkupa »zelene« energije je dio HEP-ove konkurencije već natjerala u veliki minus. Neslužbeno se može čuti da nekoliko njih želi prodati portfelj opskrbe potrošača strujom. Pitanje je, međutim, hoće li nakon Vladine odluke za te tvrtke biti interesa pa je moguće da one napuste hrvatsko tržište, što bi donijelo penale EU-a Hrvatskoj zbog nestanka liberalizacije, u iznosu od desetak tisuća eura dnevno.

Najnovija je odluka iznenadila alternativne opskrbljivače koji su dolaskom u Hrvatsku prije nekoliko godina, potrošačima donijeli i do 30 posto jeftiniju struju, čemu se onda morao prilagoditi i HEP. Teret »zelene« energije, kažu, više ne mogu podnositi, za razliku od HEP-a koji ima vlastitu jeftinu proizvodnju struje iz hidroelektrana i svoju mrežu.

Ipak, produljenje obaveze otkupa i HEP-u će prouzročiti minus od 200 milijuna kuna u 2018. godini. HEP drži 90 posto tržišta pa onda preuzima i toliko otkupa od »obnovljivaca«, no i drugi po redu opskrbljivač, RWE, navodno će u idućoj godini morati podnijeti gubitak od nekoliko milijuna eura. Manjima od njega bit će i teže, zbog čega su svoje »strujne« portfelje oglasili za prodaju. To će dovesti do nestanka tržišta jer niti jedan sljedeći investitor neće htjeti u Hrvatsku, u kojoj tržište propada zbog političke regulacije.
 
Web Analytics