ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Balkan:

 

VESTI BALKAN

     

    NAZAD
Struja skuplja, a ERS opet u gubitku   4 Nov 2017 - blic

Najnovije vesti Balkan :

31 Maj 2018 EPCG u prednosti u ranim fazama otvaranja tržišta
31 Maj 2018 CG: Raspisan javni poziv za izgradnju SE
31 Maj 2018 U Skoplju otvorena prva fabrika solarnih panela
31 Maj 2018 Albanija obnavlja drimske hidroelektrane
25 Maj 2018 EPCG: Početak izrade projekta vjetroparka „Gvozd“
18 Maj 2018 Oživljava se nuklearna elektrana Belene?
6 Maj 2018 CG: Za modernizaciju HE Piva i HE Perućica 9m eura

 

Povezane vesti :

25 Maj 2017 Kod Nevesinja planirana vetroelektrana Grebak
17 Apr 2017 Počelo otvaranje tržišta električne energije u BiH
29 Sep 2016 Radnici u Srpskoj grade 15 malih hidroelektrana
28 Avg 2016 I Crna Gora priprema berzu električne energije
16 Jul 2016 RiTE "Ugljevik": Potpisan ugovor o odsumporavanju
4 Jun 2016 RS: U "Buk Bijelu" 383 miliona km
12 Maj 2016 RS: Izgradnja TE Stanari veoma važna za Srpsku
15 Mar 2016 HEP ĆE DO 2020. OBNAVLJATI HIDROELEKTRANE
30 Sep 2015 Potpisan koncesioni ugovor za VE Hrgud
31 Avg 2015 ERS: Puštena u rad mini hidroelektrana Zapeće
22 Feb 2015 RS će investirati 11 milijardi KM u energetiku
26 Jan 2015 ERS: Planirana proizvodnja 5663 GWh
24 Dec 2014 Od Tare prave močvaru ?
16 Nov 2014 Gradnja TE Ugljevik 3 opet prolongirana
3 Nov 2014 BiH prolongira rok za liberalizaciju tržišta struj

Ni poskupljenje struje nije pomoglo u poslovanju „Elektroprivrede RS“, koja je prošle godine poslovala sa gubitkom od 70 miliona KM. Struja u Srpskoj je skuplja od maja 2016. u proseku za 4,9 odsto za sve kategorije, a za domaćinstva za 5,4 odsto.

„Elektrokrajina“ Banjaluka, najveće distributivno preduzeće iz sistema ERS, susreće se s manjkom novca zbog milionskih potraživanja, što uskoro može da ugrozi stabilnost poslovanja.

- Kratkoročne obaveze „Elektrokrajine“ veće su od njegove obrtne imovine (novac, potraživanja od kupaca, krediti) za najmanje 23,4 miliona KM. U narednom periodu to može da utiče da kompanija neće biti u mogućnosti da izmiruje tekuće obaveze u roku dospeća – utvrdila je nezavisna revizija koja je revidirala finansijsko poslovanje „Elektrokrajine“.

Naplativost potraživanja

Rukovodstvo „Elektrokrajine“, koja snabdeva više od polovine potrošača u Republici Srpskoj, smatra da će do kraja godine naplatiti od kupaca oko 299 miliona KM i smanjiti potraživanja za oko 28,5 miliona KM. Očekuju da će tako da smanje i obaveze prema dobavljačima za oko 19 miliona KM i time prevaziđu trenutne poteškoće u poslovanju.

– Međutim, ova procena je podložna značajnoj neizvesnosti, pre svega jer se buduća naplata ne može trenutno sa sigurnošću proceniti i da postoje određena ograničenja u proceni krajnje naplativosti potraživanja – ocenili su revizori.

Inače, revizori su utvrdili da su pojedina preduzeća iz sistema ERS, a među njima i „Elektrokrajina“ Banjaluka, pogrešno prikazali potraživanja zbog čega je na nivou ERS prikazana dobit, a zapravo je prošlogodišnje poslovanje bilo sa gubitkom.

Daleko od planiranog

Tako su iz ERS u maju saopštili da su prošle godine ostvarili 5,17 miliona KM dobiti i da je to višestruko bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu, kada je bio gubitak od 46 miliona KM.

Vršilac dužnosti direktora “Elektroprivrede RS” Željko Kovačević rekao je da su sebi u ovoj godini dali zadatak da postignu još bolje rezultate.

– Verujem da ćemo to učiniti dobrim i odgovornim rukovođenjem i restrukturiranjem kompanije u smislu bolje i kvalitetnije organizacije posla i poslovnih jedinica. Planiramo ulaganje u postojeća proizvodna postrojenja i izgradnju novih energetskih objekata, a jedan od prioriteta u ovoj godini biće i investicije u elektrodistributivnu mrežu i nastavak smanjenja distributivnih gubitaka – kazao je Kovačević.

Međutim, situacija ni približno nije planiranoj. Tako je Rudnik i Termoelektrana “Ugljevik” radila veliki remont u po leta, zbog čega je ERS bila prinuđena da uvozi skuplju struju. Stručnjaci tvrde da se takvi radovi, koji su planirani, obavljaju na proleće kada hidroelektrane proizvode više električne energije.

Ugalj za 45 dana

Sada se pojavio i problem u radu RiTE „Gacko“ iz kojeg poručuju da je rad ovog preduzeća doveden u pitanje što može da izazove nesagledive posledice po celi energetski sistem Republike Srpske. Razlog je taj što je Kancelarija za žalbe prihvatila žalbu privatne firme iz Prijedora „Niskogradnja Marjanović“ na postupak izbora izvođača radova otkrivke koji su trebali da budu završeni najkasnije do ovog meseca.

U RiTE ističu da je sve ovo dovelo RiTE “Gacko” u situaciju da neće imati dovoljne količine uglja za snabdevanje Termolektrane, navodeći da uglja imaju najviše za mesec i po dana.

- Prestankom rada Termoelektrane nastupile bi nesagledive posledice ne samo po RiTE “Gacko” nego i po celi energetski sistem Republike Srpske, koje bi bile izražene u više desetina miliona maraka - kažu u ovom preduzeću.

RiTE “Gacko” je protiv Kancelarije za žalbe pokrenulo upravni spor pred Sudom BiH.

Na plate troše 40 odsto prihoda

“Elektroprvreda RS” je u finansijskom izveštaju navela da na plate, naknade i ostala lična primanja zaposlenih troši oko 40 odsto poslovnih prihoda.

Na zarade od oko 247 miliona maraka, dok su prihodi 626,8 miliona KM. U ERS je zaposleno oko 9.000 radnika.
 
Web Analytics